OMV AG a afisat joi un profit net in crestere cu 5% in al doilea trimestru al anului, comparativ cu acelasi interval din 2006, pana la 435 milioane euro, datorat unei contributii masive a unitatilor Borealis si Petrol Ofisi, arata raportul financiar.
Profitul operational al OMV, descris de indicatorul castiguri inainte de plata dobanzilor si taxelor (EBIT) a coborat cu 12% in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara din 2006, pana la 584 milioane euro, ca efect al programelor de mentenanta a rafinariilor si al fluctuatiilor valutare.

Vanzarile grupului au urcat cu 1%, pana la 4,5 miliarde euro in al doilea trimestru fata de intervalul aprilie-iunie al anului trecut.

OMV a prezentat in raportul financiar pentru al doilea trimestru si semestrul I, indicatori fara influente, "clean", care descriu ajustari ale conturilor de profit cu acele rezultate exceceptionale si nerepetabile, potrivit NewsIn.

"Productia mai ridicata de pe platformele care si-au inceput recent activitatea a compensat volumele mai mici de productie din Romania. Datorita eforturilor de restructurare de la Petrom, am reusit sa stabilizam productia petroliera in al doilea trimestru. Impactul reducerilor majore ale productiei in trei rafinarii a fost, intr-o oarecare masura, diminuat de castigurile bune din rafinare si de evolutia pozitiva a afacerii de marketing. Restructurarea activitatilor de marketing de la Petrom este, in prezent, aproape finalizata iar benzinariile sunt cu mult mai eficiente in urma modificarilor efectuate", a declarat presedintele executiv al grupul austriac, Wolfgang Ruttenstorfer, citat in raportul financiar. "Cu toate ca reusim sa castigam din restructurarile efectuate in cadrul Petrom, este responsabilitatea noastra sa evaluam si alte optiuni pentru a asigura cresterea pe termen lung a valorii grupului", a adaugat presedintele executiv al OMV.

In al doilea trimestru al anului, OMV a avut parte de conditii de mediu in general favorabile, arata raportul companiei. Pretul petrolului Brent a fost cu putin sub nivelul cel mai ridicat al anului trecut, insa slabirea dolarului a afectat afacerile in amonte. Marjele de rafinare s-au imbunatatit semnificativ fata de al doilea trimestru al anului 2006, desi cererea pentru combustibilul de incalzire a ramas redusa. Castigurile companiei inainte de aplicarea dobanzilor si taxelor (EBIT) au fost cu 9% sub nivelul obtinut in al perioada echivalenta a anului trecut. Contributia Petrom la cifra EBIT obtinuta de OMV a fost de 170 milioane euro. Profitul net venit din partea companiilor asociate a urcat, reflectand contributia semnificativ mai puternica a Borealis si, de asemenea, inglobarea detinerii OMV in cadrul companiei turcesti de marketing Petrol Ofisi.

Pretul petrolului a scazut usor in prima jumatate a anului fata de acelasi interval al anului trecut, in timp ce marjele din activitatea in aval au urcat semnificativ. Nivelul EBIT in cadrul OMV a scazut cu 8% fata de al doilea trimestru al anului trecut, pana la 1,07 miliarde euro, in conditiile in care contributia Petrom la acest rezultat a fost de 306 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri