Inflatia anuala din cele 13 tari membre ale zonei euro s-a temperat in iulie pana la 1,8%, mult sub nivelul 2% tintit de Banca Centrala Europeana (BCE), in pofida faptului ca analistii estimeaza ca BCE va urca dobanda de politica monetara luna viitoare, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

Biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a anuntat ca inflatia anuala din luna iulie a fost neschimbata fata de primele sale estimari si a fost in conformitate cu asteptarile analistilor. Inflatia anuala din iunie a fost de 1,9%.

Eurostat a mai aratat ca preturile au scazut in iulie cu 0,2% fata de luna precedenta, de asemenea in conformitate cu asteptarile analistilor.

Cea mai accentuata temperare a presiunilor inflationiste a fost inregistrata in sectorul comunicatiilor, in timp ce preturile la imbracaminte si costurile pentru recreere si cultura au inregistrat o usoara crestere.

Costurile educatiei si ale serviciilor oferite de hoteluri si restaurante au crescut cel mai mult, iar cele mai mari urcari de preturi le-au avut produsele alcoolice si tutunul.

BCE vrea sa mentina inflatia anuala imediat sub nivelul de 2%. Presiunile inflationiste nu au afectat aceasta tinta din septembrie 2006, in timp ce dobanda de politica monetara a BCE a urcat treptat.

Eurostat a mai anuntat ca fara costurile volatile ale alimentelor si energiei, o masura pe care BCE o numeste inflatia "core" si pe care o monitorizeaza cu atentie, preturile au scazut in iulie cu 0,3% de la o luna la alta, dar au urcat pana la 1,9% fata de aceeasi perioada de anul trecut, in conformitate cu estimarile analistilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Preturile de consum din zona euro au crescut in august cu doar 0,2%