Expunerea bancii BNP Paribas la riscurile din piata americana a creditelor ipotecare este limitata si controlabila, iar impactul fondurilor inghetate asupra castigurilor trimestriale va fi \"zero\", a spus vineri seful diviziei de management al activelor

"Expunerea directa la creditele ipotecare cu grad mare de risc pare limitata si orice pierderi ar trebui sa fie controlabile pentru banca", a spus seful diviziei de management al activelor si serviciilor a bancii franceze BNP Paribas, Alain Papiasse, citat de Reuters.

Papiasse s-a adresat jurnalistilor la Paris, in cadrul unei conferinte monitorizate la Seul, in contextul in care cea mai mare banca franceza listata, BNP Paribas, a inghetat saptamana trecuta operatiunile a trei fonduri mutuale, in valoare de 1,6 miliarde euro (2,15 miliarde dolari), ca urmare a efectelor turbulentelor din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Seful diviziei de management al activelor al bancii franceze a adaugat ca banca nu se asteapta ca profitul trimestrial sa ii fie afectat de posibila expunere celor trei fonduri mutuale la datoriile din piata americana a creditelor ipotecare, dat fiind faptul ca orice risc posibil este sustinut de catre investitori.

"Riscul pentru castigurile trimestriale este zero", a spus Papiasse.

Banca este in curs de evaluare a combinatiilor de investitii din activele celor trei fonduri. Papiasse a spus ca inca nu a putut fi stabilita valoarea fondurilor, dar a incercat sa calmeze investitorii cu privire la posibila vulnerabilitate a bancii franceze, observand faptul ca fondurile au investit in primul rand in titluri care au un rating de grad investitional.

"Noi ar trebui sa fim una dintre cele mai rezistente institutii in fata efectelor crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc", a spus Alain Papiasse.

BNP Paribas a anuntat saptamana trecuta ca interzice investitorilor sa isi recupereze banii de la fondurile mutuale Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor si BNP Paribas ABS Eonia, care reprezinta mai putin de 0,5% dintre fondurile gestionate de a doua banca din zona euro, ca valoare.

Evaluarea fondurilor va fi reluata de indata ce pe piata va fi destula lichiditate si, in cazul lipsei continue de lichiditate, investitorilor le vor fi furnizate informatii suplimentare cu privire la posibilele evaluari in decurs de o luna, a anuntat BNP Paribas saptamana trecuta.

Cotatia actiunilor bancii franceze BNP Paribas a urcat cu 3,1%, pana la 76,98 euro, la deschiderea sedintei bursiere de la Paris, in contextul in care pietele au urcat de la scaderile inregistrate joi.

Directorul fonsului Stratege Finance, Jaques Tissier, a spus ca declaratiile lui Papiasse sunt linistitoare, dar a adaugat ca pentru moment nu se va apropia de actiuni ale companiilor financiare cum este BNP Paribas.

"Nu am de gand sa detin astfel de actiuni pana cand nu se termina criza", a spus Tissier.

In pofida cresterii de vineri, actiunile BNP Paribas au coborat cu aproximativ 7% de la inceputul anului, fata de scaderea cu 9% a indicelui bancar european DJ Stoxx.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Amenzi uriase incasate de banci de la CE pentru manipularea cursului