Consortiul multinational condus de compania petroliera italiana Eni va demara, in curand, negocierile cu guvernul din Kazahstan pentru exploatarea campului petrolier gigant Kasagan, a declarat directorul Eni, Paolo Scaroni, citat de Reuters.

Kazahstanul a anuntat ca doreste o cota mai mare din veniturile provenite din exploatarea celui mai mare camp petrolier din lume descoperit in ultimii 30 de ani drept compansatie pentru intarzierile inregistrate in exploatarea sondelor din Marea Caspica si a amenintat ca va priva compania italiana de rolul de operator al proiectului. "Ne pregatim de negocieri solicitante, dar calme", a spus Scaroni, cu ocazia unei conferinte de presa.

"Relatiile noastre cu guvernul kazah sunt si au fost intodeauna excelente si nu avem motive anume de ingrijorare", a adaugat acesta. Scaroni a mai spus ca negocierile cu autoritatile statului kazah au fost intarziate de alegerile parlamentare din tara din Asia Centrala, insa directorul Eni a precizat ca va ajunge acolo pana la sfarsitul lunii august.

Demararea proiectului Kasagan a fost intarziata, iar tinta initiala, stabilita pentru 2005, a fost impinsa pana in a doua jumatate a lui 2010. Potrivit guvernului kazah, costurile estimate pentru 40 de ani de exploatare au urcat de la 57 miliarde dolari pana la 136 miliarde dolari. Eni nu a dat estimari pentru costurile totale, dar a apreciat ca cele pentru prima faza de dezvoltare a proiectului s-au dublat, pana la 19 miliarde dolari.

"Guvernul kazah vrea sa renegocieze, iar acest lucru nu ne surprinde. Credem ca este normal, deoarece la semnarea contractului pretul petrolului era mult mai mic", a mai spus Scaroni.

Directorul Eni a mai spus ca societatea petroliera kazaha KazMunaiGas a fost tinuta la curent de intirzierile proiectului si de cresterea costurilor de catre consortiu, din care mai fac parte companiile Exxon Mobil, Total din Franta, Royal Dutch Shell, ConocoPhillips si Inpex din Japonia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Manager de bani din Dubai: Dati-le oamenilor companii de care au auzit