Grupul bancar HSBC Holdings Plc. a anuntat luni ca se afla in discutii pentru preluarea unei participatii majoritare din a cincea banca din Coreea de Sud - KoreaExchange Bank (KEB), evaluata la 4,5 miliarde dolari, detinuta de grupul Lone Star, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Tranzactia a fost intarziata de o disputa legala intre fondul prival de investitii Lone Star, din Texas, ce detine 51% din KEB, si autoritatile din Coreea de Sud, relateaza Reuters.

Aceasta disputa forteaza fondul Lone Star sa renunte la un acord, in valoare de 7,3 miliarde dolari, semnat in 2006, prin care urma sa vanda KEB principalului grup bancar din Coreea de Sud, Kookmin Bank.

Grupul DBS din Singapore a negociat cu Lone Star o posibila achizitie insa a renuntat pe fondul unor probleme de ordin legal. KEB si Lone Star au refuzat sa comenteze aceste informatii.

Bancile straine ce doresc sa patrunda pe piata bancara sud-coreean ar putea descoperi ca mai pot face acest lucru doar prin intermediul unor achizitii, avand in vedere ca guvernul sud-coreean este reticent in a permite intrarea unor noi grupuri in cadrul sectorului bancar, deja foarte aglomerat, afirma Reuters.

Citigroup si Standard Chartered au devenit jucatori importanti pe piata prin achizitia unor rivali coreeni, de care s-a aratat interesat si grupul HSBC.

"HSBC nu are nevoie de o retea mai mare in ceea ce priveste Coreea de sud", a declarat un analist al Hana DaetooSecurities, Han Jeong-tae.

Un alt analist a precizat ca aceasta tranzactie are sanse mari de reusita pentru ca banca londoneza este considerata un client preferat de catre guvernul din Seul pentru aceasta achizitie.

"HSBC este deja prezent pe piata locala si pare a avea mari sanse pentru a primi aprobarea din partea guvernului coreean", a declarat un analist al Goodmorning Shinhan Securities, HongJin-pyo, intr-o nota trimisa luni catre clienti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Drumul de la multinationala la doua businessuri si un exit