"Cred ca reactia bancilor centrale de a furniza lichiditate, de a injecta bani pe termen scurt in piete, a fost o masura adecvata in contextul lipsei de lichiditate printre participanti", a declarat Rato reporterilor aflati in capitala mozambicana Maputo.

"Din cate intelegem, va exista un anumit impact asupra cresterii economice, dar consideram ca perspectivele pentru economia lumii sunt bune", a adaugat seful FMI.

Pietele internationale au fost afectate in ultimele luni de temeri legate de instabilitate financiara, ca urmare a turbulentelor generate de problemele din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Citeste si:

Bancile centrale au injectat miliarde de dolari in sistemul financiar ca sa ajute la calmarea temerilor si sa creasca lichiditatea din piete, iar Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a redus cu 0,5% rata de refinantare, la care se imprumuta bancile de la banca centrala.

Rato, care se afla in Mozambic cu ocazia unei reuniuni a African Consultative Group, a sugerat ca ar fi posibila o revenire a riscurilor.

"In prezent, in ceea ce priveste implicatiile crizei asupra cresterii si stabilitatii macroeconomice, consideram ca atat bancile centrale cat si FMI trebuie sa monitorizeze cu atentie circumstantele", a spus Rato.