Irak are nevoie de 100-150 miliarde dolari pentru reconstructia infrastructurii sale grav afectate dupa patru ani de violente si faradelegi care au urmat invaziei americane din 2003, a spus luni ministrul irakian de finante, Bayan Jabor, citat de Reuters.

"Tara este devastata si avem nevoie de cel putin 100-150 de miliarde de dolari pentru reconstructia infrastructurii, de la canalizare la retelele de apa si electricitate, la poduri si pentru nevoile de baza ale tarii", a declarat pentru Reuters oficialul irakian, la Amman.

Jabor a spus ca anul acesta au fost cheltuiti aproape 4 miliarde dolari pentru proiecte de infrastructura, mai mult decat in 2006, cand violentele interne si capacitatea limitata a sectorului privat irakian au retrans cheltuielile la 40% din cele 6 miliarde dolari alocate de la buget, potrivit NewsIn.

"Ceea ce s-a intamplat anul trecut a fost un esec al guvernului in ce priveste capacitatea sa executiva", a spus ministrul irakian de finante.

Bugetul irakian pentru 2007 are alocata o suma de 14 miliarde dolari pentru investitii de capital, iar Jabor a spus ca guvernul a retras 7,4 miliarde dolari de la Fondul de Dezvoltare pentru Irak (Development Fund for Iraq - DFI), alimentat din castigurile provenite din petrol ale Irakului, auditate de Natiunile Unite.

"Proiectele sunt urmarite mult mai bine anul acesta, iar unii ministri si guvernatori au cheltuit pana in prezent peste 60% din sumele alocate de la buget pentru 2007, aproape dublu fata de anul trecut", a spus Jabor.

Peste 10 miliarde dolari provenite din castiguri din petrol si care au intrat in contul DFI de la Federal Reserve Bank of New York au ramas necheltuite, deoarece proiectele nu au putut fi derulate, a aratat ministrul irakian al finantelor.

Un raport din iulie al inspectorului special general american pentru reconstructia Irakului a criticat guvernul irakian deoarece a esuat in asumarea responsabilitatii pentru proiectele de reconstructie. Oficialii americani au spus ca irakienii au cheltuit in 2006 doar 22% din fondurile alocate de la buget in acest scopul , dar au estimat ca anul acesta cuantumul ar putea creste la 50%.

Jabor a spus ca se asteapta ca schita de buget pentru anul viitor sa prevada un total de aproape 36 miliarde dolari, in functie de estimarile privind productia de petrol, fata de nivelul din 2007 de 41 miliarde dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retrospectiva 2019: Evenimentele internationale care au marcat anul