Fondul privat de investitii Lone Star din Texas a confirmat marti ca se afla in negocieri exclusive cu grupul bancar HSBC privind vanzarea participatiei sale de 51% din Korea Exchange Bank (KEB), evaluata la 4,5 miliarde dolari, relateaza Reuters.
Confirmarea vine la o zi dupa ce HSBC a declarat ca se afla in discutii privind preluarea unei participatii majoritare din KEB, actiune care ar elimina posibilii rivali coreeni, inclusiv principalul grup bancar din Coreea de sud, Kookmin Bank.

"Discutiile sunt oportune...este momentul ca Lone Star sa vanda participatia sa unui investitor strategic care ar putea ridica banca la un nivel mai ridicat de competitivitate", a declarat presedintele Lone Star, John Grayken, intr-un comunicat.

O sursa din industria bancara se asteapta ca Lone Star sa semneze curand un acord preliminar cu banca londoneza, lucru care le va permite celor doi actori sa negocieze in continuare timp de 90 de zile inainte de semnarea acordului final, potrivit NewsIn.

Disputa legala a fondului privat de investitii cu autoritatile coreene privind preluare, pentru 2,1 miliarde dolari, a banci KEB in 2003 a intarziat negocierile cu HSBC.

Lone Star este astfel fortat sa renunte la un acord, in valoare de 7,3 miliarde dolari, semnat in 2006, prin care urma sa vanda KEB principalului grup bancar din Coreea de Sud, Kookmin Bank.

Grupul DBS din Singapore a negociat cu Lone Star o posibila achizitie insa a renuntat pe fondul unor probleme de ordin legal. insa Lone Star si oficiali ai autoritatii de reglementare au declarat ca nu exista obstacole legale care sa nu ii permita grupului american sa vanda participatia sa din KEB, ci doar obstacole politice.

In ultima perioada o serie de active detinute de stat au fost vandute unor companii coreene dupa ce opinia publica s-a revoltat ca multe companii coreene au fost cumparate de firme din strainatate, care au obtinut astfel profituri mari.

Sursa a mai precizat ca HSBC ar putea testa reactia organelor de reglementare prin aparitia acestor informatii in presa, inainte de a semna un acord cu fondul de investitii Lone Star.

Un analist a precizat ca aceasta tranzactie are sanse mari de reusita pentru ca banca londoneza este considerata un client preferat de catre guvernul din Seul pentru aceasta achizitie.

"HSBC este deja prezent pe piata locala si pare a avea mari sanse pentru a primi aprobarea din partea guvernului coreean", a declarat un analist al Goodmorning Shinhan Securities, HongJin-pyo, intr-o nota trimisa luni catre clienti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri