Reluarea tranzactiilor apreciaza dolarul si euro

Yenul s-a depreciat, miercuri, iar monedele cu randament ridicat s-au intarit, deoarece starea de calm revenita pe pietele financiare i-a incurajat pe investitori sa actioneze mai agresiv si sa reia tranzactiile speculative, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Presedintele Federal Reserve (Fed), sistemul american de banci centrale, Ben Bernanke, a semnalat ca Fed este pregatita sa scada rata cheie a dobanzii pentru fondurile federale daca este necesar pentru a calma pietelor, a declarat un oficial american dupa o intalnire cu seful Fed. Cu toate ca increderea nu a revenit complet pe pietele financiare si temerile privind o epuizare a lichiditatii pe termen scurt persista, unii investitori au parasit plasamentele sigure si s-au aventurat catre active mai riscante, dar care le aduc venituri mai mari, potrivit NewsIn.

Printre acestea s-au numarat si tranzactiile speculative cu yeni, prin care investitorii se imprumuta in moneda japoneza pentru a cumpara monede cu randament ridicat, precum dolari americani, australieni sau neo-zeelandezi sau euro. Pietele de capital europene au deschis, miercuri, sedinta in crestere, iar pretul obligatiunilor guvernamentale din statele dezvoltate, considerate investitii sigure, a scazut.

Majoritatea estimarilor arata ca Banca Japoniei va mentine dobanda cheie la 0,50%, pe fondul nervozitatii din pietele financiare, ceea ce ar putea, de asemenea, sa slabeasca yenul, considera analistii.

"Cred ca pietele se asteapta nu numai la o amanare in august a majorarii ratelor, ci si la mentinerea acestora in septembrie", a spus analistul valutar de la Dresdner Kleinwort din Frankfurt, Michael Klawitter. Acesta a mai apreciat ca intarirea yenului nu va dura. Dolarul a urcat, miercuri, cu 0,4% fata de ziua precedenta, pana la 114,80 yeni, continuand sa se intareasca dupa ce saptamana trecuta a atins cel mai jos nivel al ultimelor 14 luni, de 111,60 yeni. Euro s-a intarit cu 0,6% fata de moneda nipona, pana la 154,90 yeni si cu 0,2% fata de cea americana, pana la 1,3490 dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri