Germania afiseaza primul excedent bugetar inregistrat dupa reunificarea tarii

Finantele publice germane au inregistrat, pentru prima data de la reunificarea tarii, un usor excedent bugetar in primul semestru al anului curent, potrivit cifrelor provizorii publicate joi de biroul federal de statistica, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Acest excedent, de 1,2 miliarde euro, corespunde unei ponderi de 0,1% din produsul intern brut (PIB), a precizat Biroul federal de statistica (Destatis), intr-un comunicat, citat de AFP.

Pentru aceeasi perioada a anului trecut, Germania inregistrase un deficit public de 23 miliarde euro, reaminteste Destatis. Aceasta cifra reuneste bugetele statului federal, landurilor, comunelor, precum si contributiile sociale.

Aceasta performanta buna a fost posibila datorita veniturilor excelente, dar si a unei majorari usoare, cu 0,7%, a cheltuielilor, reise din comunicat.

in al doilea semestru al anului 2000, Germania reusise sa isi aduca bugetul pe "verde", insa veniturile din acea perioada au fost majorate substantial ca urmare a unui eveniment exceptional: veniturile uriase obtinute din acordarea de licente de telefonie mobila de a treia generatie (UMTS).

In 2006, deficitul public in Germania se ridicase la 1,7% din PIB.

Reunificarea germana a avut loc la data de 3 octombrie 1990, cand landurile fostei Republici Democrate Germane au fost incorporate in Republica Federala Germana.

Costurile reunificarii au fost estimate de Universitatea Libera din Berlin la 1.500 miliarde euro, aceste costuri fiind cauzat in mare parte de decalajul economic intre fosta Germaniei de Est si landurile din vestul tarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri