Biroul pentru promovarea Comercial-Economica din cadrul Ambasadei Romaniei la Belgrad a informat CCIR asupra deciziei Serbiei de a bloca exporturile de cereale.

Astfel, potrivit unui decret adoptatde catre Executivul de la Belgrad, la propunerea ministrului sarb al agriculturii, padurilor si gospodaririi apelor, Slobodan Milosavljevic, incepand cu data de 4 august, pentru o perioada de 90 de zile, este interzis exportul de grau, porumb, seminte de florea-soarelui si soia. Cerealele produse vor fi utilizate pentru aprovizionarea provinciei Kosovo.

Propunerea ministrului sarb al agriculturii urmareste prevenirea cresterii preturilor la paine, carne si alte bunuri in cadrul lanturilor de productie si desfacere, precum si asigurarea calitatii produselor agricole de baza de pe piata interna pana la sfarsitul acestui an.

Masura este considerata cu atat mai necesara cu cat, in primele sapte luni ale anului 2007, Serbia a exportat 310.000 tone de grau, fata de 40.000 tone exportate in 2006. Totodata, estimarile recente arata ca productia anuala de porumb se va situa in jurul valorii de patru milioane tone, fata de 6,5 milioane tone cereale produse in anul 2006.