In Italia, recenta preluare a celebrei case de moda italiene Valentino de catre fondul de investitii Permira a dat startul altor mari achizitii pe piata de profil. Luna viitoare, managerii de la Prada vor decide daca incep listarea pe piata bursiera, in timp de Roberto Cavalli se gandeste la noi strategii, printre care si o posibila vindere a unui pachet de actiuni, potrivit surselor din piata.

In Franta, Hermes International, gigantul din industria modei si a parfumeriei, ale carui posete au cele mai lungi liste de asteptare, se pregateste, de asemenea, de noi discutii privind masurile ce se impun pentru consolidarea profitului. Pozitivele evaluari ale pietei de profil si oportunitatile de expansiune pe pietele emergente i-au determinat pe gigantii din lumea modei sa se concentreze asupra noilor strategii de atragere a investitorilor.

Piata italiana de profil este in centrul atentiei, in conditiile in care marcile sale se bucura de recunoastere internationala. Antreprenorii italieni impun politici tot mai competitive pentru a putea sa concureze cu ceilalti jucatori principali ai industriei, precum LVMH, PPR sau Richemont, ale caror afaceri s-au dovedit deosebit de performante in China, Rusia si India. Unii directori executivi se declara deschisi in fata propunerilor de achizitie sau de gasire a unor investitori puternici care sa ii ajute sa recupereze terenul pierdut pe pietele aflate in curs de dezvoltare.

Citeste si:

Analistii financiari sustin ca in timp ce marile case de moda ca Giorgio Armani si Versace, ambele avand drept actionari majoritari membri ai familiei fondatoare, sunt tintele evidente ale investitorilor financiari si industriali, producatorii mai mici, precum Max Mara, Marni sau Aspesi prezinta interes datorita marcilor lor cunoscute pe plan mondial si retelelor de distributie bine dezvoltate. “Mai devreme sau mai tarziu, o companie chineza tot va dori sa faca o mare achizitie in domeniu pentru a ocupa un loc de frunte in clasamentul celor mai mari producatori din industria modei de lux”, crede Luca Solca, specialist financiar la Bernstein, o importanta firma specializata in consultanta manageriala din Statele Unite ale Americii.

In urma cu doua luni, mari case de moda italiene s-au hotarat sa inceapa listarea pe bursa londoneza. Burani Designer Holding, actionar majoritar al casei de moda Mariella Burani, va opera AIM, administrata de bursa din Londra. Analistii sustin ca, in mai putin de 12 luni, investitorii vor putea cumpara actiuni ale companiilor Ferragamo, Prada sau Damiano, la bursa din Milano. Versace si Armani si-au anuntat, la randul lor, intentia de a se lista curand pe bursa.