Cehia nu mai vrea moneda euro in 2012

Ministrul ceh al finantelor, Miroslav Kalousek , a retras propunerea prin care stabilea anul 2012 drept obiectiv privind aderarea Cehiei la zona euro, conform saptamanalului Euro publicat luni, relateaza Czech News Agency, citata de NewsIn.

Decizia a fost luata dupa ce primul ministru Mirek Topolanek s-a opus acestei propuneri, a precizat saptamanalul. Cabinetul va primi noua stategie de aderare, modificata pentru a nu contine o data fixa.

Ministrul ceh de finante a propus stabilirea unui termen, in timp ce banca centrala a Cehiei si ministrul muncii si problemelor sociale, Petr Necas, s-au opus.

Saptamanalul Euro precizeaza ca opinia dominanta este ca termenul ar trebui stabilit dupa ce guvernul isi dovedeste capacitatea de a reduce deficitul bugetar si de a aplica reforme privind piata muncii.

Ministerul de finante si banca centrala au cazut de acord ca deficitul public ar trebui sa coboare sub 1% din produsul intern brut (PIB) in urmatorii cinci ani.

Criteriul stabilit prin Tratatul de la Maastricht pentru aderarea la zona euro prevede un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB.

Cehia planuia initial sa adere la zona euro in 2010, insa a renuntat la acest termen din cauza starii proaste a finantelor sale publice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri