Petrolul s-a mentinut luni in jurul a 71 dolari/baril, dupa o scumpire cu aproape 2% la sfarsitul saptamanii trecute, deoarece problemele de rafinare au alimentat temerile privind oferta de benzina iar statisiticile solide din SUA au contracarat partial tensiunea din piata creditelor, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Pretul petrolului american pentru contractele la termen cu scadenta in octombrie a scazut, luni dimineata, cu 7 centi, pana la 71,02 dolari/baril, dupa ce crescuse, vinerea trecuta, cu 1,26 dolari/baril, a doua crestere consecutiv dupa cel mai scazut nivel din ultimele doua luni, atins miercuri.

"Preturile au scazut usor in aceasta dimineata, insa este doar o corectie dupa urcarea de vineri", a spus analistul pentru piata marfurilor de la Commonwealth Bank of Australia, David Moore, citat de Reuters.

Economistii sustin ca vestile noi privind intreruperile de rafinare din Statele Unite vor limita si mai mult oferta de benzina, care a scazut neasteptat saptamana trecuta, cu 5,7 milioane barili. Chevron a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca se asteapta ca o noua livrare de titei la rafinaria de la Pascagoula, Mississippi, una dintre cele mai mari din Statele Unite, sa fie anulata sau redirectionata din cauza unui incendiu la una dintre instalatii.

Reducerea cu 22.500 de barili pe zi a productiei intr-o unitate a rafinariei de la Big Spring, in statul Texas, din cauza unei defectiuni, a determinat, vineri, scumpirea benzinei. Pretul a fost sustinut si de datele economice din SUA publicate vineri, despre care analistii au declarat ca indica stabilitatea economiei americane inainte de izbucnirea crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat si ar putea calma nervozitatea din piata.

Vanzarile de noi locuinte din SUA au urcat in mod neasteptat in iulie si noile comenzi de bunuri de folosinta indelungata au inregistrat cel mai mare castig din septembrie, potrivit raportului publicat vineri de Departamentul de Comert. Cu toate ca pretul petrolului este cu mult sub nivelul record atins pe 1 august, de 78,77 dolari/baril, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu pare sa urmareasca vreo masura drastica la intalnirea de luna viitoare.

"Se pare ca productia actuala a OPEC este suficienta si grupul va pastra cotele la urmatoarea intalnire", a declarat un oficial iranian, citat de ISNA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri