Euro si-a continuat, luni, deprecierea, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a temperat asteptarile privitoare la majorarea in septembrie a dobanzii de politica monetara a BCE, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

Trichet a spus la Budapesta ca declaratiile pe care le-a facut la data de 2 august au fost inainte de accentuarea volatilitatii din pietele internationale.

Trichet folosise in declaratia de la inceputul lui august termenul "vigilenta" ca sa descrie pozitia BCE fata de inflatie, iar acesta analistii spun ca este un semnal privitor la posibilitatea de majorare a dobanzii cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara. Trichet nu a mai folosit acest cuvant in declaratia facuta luni la Budapesta.

Moneda unica europeana s-a depreciat in timpul zilei pana la cotatia de 1,3635 dolari/euro, in scadere cu 0,3% fata de cotatia atinsa la inchiderea sedintei de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute.
Fata de yen, euro a coborat pana la cotatia de 158,14 yeni/euro, in scadere cu 0,6% in timpul acestei sedinte de tranzactionare.

"Este ca si cum Trichet ar pregati pietele pentru o mentinere a dobanzii de politica monetara la nivelul de 4% in septembrie", a declarat pentru Reuters un strateg pentru piete de la compania Tempus Consulting din Washington, Mark Meadows.

"BCE a fost initial foarte decisa sa majoreze dobanda cheie in septembrie, dar in contextul volatilitatii de pe pietele bursiere si a volumului de lichiditate pe care l-a injectat in ultimele saptamani ca sa mentina sistemul functional, ar fi foarte surprinzator sa vedem ca BCE ar mai majora dobanda sa de politica monetara", a adaugat Meadows.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si