In chiar aceeasi zi in care presedintele ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a spus ca Franta este singura tara din zona euro care vede necesitatea fixarii unui obiectiv al schimbarii cursului de schimb, Lagarde a insistat ca oficialii de la Paris nu sunt singurii care au aceasta pozitie in legatura cu piata valutara internationala.

"Sunt destul de multe tari care sunt ingrijorate din cauza avantajului competitiv de care se bucura, de exemplu, Japonia sau China, ca urmare a nivelului la care se situeaza monedele lor nationale fata de principalele valute", a spus Christine Lagarde.

Lagarde a mai spus si ca Parisul este descris incorect ca reprezentand singura tara din zona euro care are pareri despre politica Bancii Centrale Europene (BCE) sau despre cursul de schimb al euro.
"Suntem descrisi adesea ca trambitand ca BCE ar trebui sa faca una sau alta si ca euro este prea puternic sau ca fiind un dezavantaj, dar situatia are doua fatete", a spus Lagarde, citata de Reuters.
"Pe de o parte, euro este prea tare, pe de alta parte yenul, ca si yuanul chinezesc, este prea slab. Aceasta ingrijorare o au si colegii nostri din Germania", a adaugat Lagarde.

Lagarde a lasat sa se inteleaga ca nu ar sustine un euro mai slab, spunand: "Cred ca euro este evaluat puternic, dar nu as folosi cuvantul supraevaluat".

Totusi, ministrul francez al economiei a spus ca sustine ferm retorica adoptata de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a cerut adesea reprezentantilor zonei euro sa isi foloseasca moneda ca sa sustina activitatea economica, spunand ca alte tari aplica astfel de politici in ceea ce priveste moneda lor nationala.

Citeste si:

"Care ar fi scopul de a avea a doua moneda din lume, daca nu ne folosim de ea", a spus Lagarde, care a adaugat ca intrebarea este daca yenul, yuanul si dolarul sunt corect evaluate in raport cu puterea respectivelor economii.

"Rezultatul acestor probleme, pe care fiecare are obligatia sa si le puna, este intrebarea daca nu avem cumva un dezavantaj competitiv din cauza lor, daca aceste monede sunt subevaluate, si daca tarile respective nu folosesc cumva subevaluarea monedelor lor nationale ca un avantaj competitiv in comertul international", a spus ministrul francez al economiei.

Lagarde a mai spus ca teoretic dobanda de politica monetara ar fi un instrument prin care ar putea fi influentat cursul de schimb, dar a adaugat rapid ca Banca Centrala Europeana (BCE) este o institutie independenta. Lagarde a refuzat si sa comenteze daca BCE ar trebui sa foloseasca rata dobanzii ca sa influenteze evolutia din piata valutara.

"BCE este un organism independent care va lua o decizie la momentul oportun si cu intelepciunea necesara, sper, pe baza factorilor macroeconomici din zona euro si in contextul evolutiilor din pietele financiare mari, si pe baza unei inflatii foarte bine controlate", a adaugat Lagarde.