O serie de inalti oficiali cehi au declarat ca planuiesc sa privatizeze o serie de companii de stat, printre care gigantul energetic CEZ, Czech Airlines si Budvar Brewery, a anuntat postul ceh de radio Prague Radio, relateaza Budapest Business Journal.

Ministrul adjunct de finante, Ivan Fuksa, intr-un interviu acordat acordat cotidianului ceh Mlada Fronta Dnes a declarat ca guvernul pregateste si privatizarea aeroportului din Praga si a unei parti a serviciilor postale cehe.

Guvernul va vinde 7% din compania nationala de energie CEZ pentru a obtine fonduri pentru imbunatatirea si intretinerea drumurilor din Cehia, precizeaza BBJ.

Ministerul de finante a creat echipe de experti pentru a pregati aceste operatiuni de privatizare, a precizat Fuksa.

Insa primul ministru adjunct al Cehiei, Jiri Cunek, intr-o interventia televizata de la sfasitul saptamanii trecute, s-a declarat impotriva privatizarii producatorului de bere Budvar Brewery, avand in vedere ca aceasta companie contribuie cu milioane de dolari la fondurile guvernamentale.

CEZ, cea mai mare companie din Cehia, cu o capitalizare de piata de 31,4 miliarde dolari, a achizitionat uzine de electricitate in Polonia si Bulgaria si a purtat negocieri pentru alte proiecte in regiune.

Compania este prezenta si pe piata romaneasca, prin subsidiara CEZ Romania. CEZ Romania este unitatea de management a CEZ Vanzare si CEZ Distributie, companii rezultate in urma separarii furnizarii de distributia de electricitate la Electrica Oltenia


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si