Grupul rusesc Lukoil a semnat un acord de funizare de petrol cu Germania, dupa ce a redus livrarile cu o treime in luna iulie, cu ocazia unei dispute legate de preturi avute cu un importator, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Livrarile noastre se vor ridica din nou la limitele normale incepand cu luna septembrie. Vom acoperi in intregime consumul partii germane", a declarat purtatorul de cuvant al Lukoil, Vladimir Semakov.

Comerciantii de petrol sunt de parere ca reducerea cantitatii livrate de catre Lukoil a reprezentat o modalitate prin care a fortat partea germana, importatorul german de petrol provenit din Rusia, Sunimex, sa ofere conditii mai bune, in timp ce rafinatorii germani nu s-au declarat dispusi sa obtina livrarile de petrol direct de la Lukoil.

Sursele au precizat ca Lukoil va furniza aproximativ 500.000 de tone de petrol in luna septembrie, prin intermediul conductei Drujba, dupa ce Sunimex a acceptat o majorare a preturilor de achizitie.

Rafinaria germana PCK din Schwedt a declarat marti ca livrarile provenite din Rusia au inceput sa se apropie de nivelurile normale. Saptamana trecuta grupul PCK a declarat ca livrarile au fost reduse in ultimele zile, fiind fortat ca caute surse alternative.

Rusia trebuia sa livreze Germaniei 5,45 milioane tone de petrol in al treilea trimestru al anului (reprezentand 434.000 barili pe zi).

Din aceasta cantitate, Lukoil trebuia sa acopere 1,8 milioane tone, Surgutneftgas - 2,5 milioane tone, Slavneft - 192.000 tone, Tatneft - 300.000 tone, producatorii mici aproximativ 368.000 tone si Belarusul - 190.000 tone.

Rafinaria din Schwendt, cu o capacitate de 220.000 barili pe zi, este detinuta de grupurile Shell Deutschland, Ruhr Oel, Agip si Total, reprezentand o zecime din capacitatea de rafinare a Germaniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Campari a cumparat Grand Marnier