Ministerul de Finante chinez a emis miercuri obligatiuni speciale in valoare de 600 miliarde yuani (79 miliarde dolari), reprezentand cea mai mare vanzare de obligatiuni a statului chinez, ce are ca scop finantarea unei noi agentii, care va investi in strainatate, relateaza NewsIn, citand Reuters.

Autoritatile chineze nu au dat detalii referitoare la emisiune si au lasat pietele sa anticipeze felul in care autoritatile se vor folosi de emisiunea de obligatiuni pentru a inaspri politica monetara, pentru a controla inflatia si cresterea rapida a imprumuturilor bancilor comerciale.

Ministerul a anuntat ca a vandut obligatiuni pe 10 ani, in valoare de 600 miliarde yuani, cu un randament de 4,30%, usor mai ridicat decat randamentul de 4,2509% cu care s-au vandut miercuri, pe piata secundara, obligatiunile guvernamentale pe zece ani.

Comunicatul emis de minister nu precizeaza numele celor care au cumparat obligatiunile, insa mentioneza ca este vorba de banci comerciale chineze.

Surse din piata spun ca cea mai mare parte sau toate obligatiunile au fost cumparate de Banca Agricola din China, care intentioneaza sa le vanda rapid bancii centrale chineze, pentru a dejuca un plan de interdictie asupra imprumuturilor luate de minister de la banca centrala.

Ministrul de finante chinez a declarat ca intentioneaza sa foloseasca sumele in yuani provenite din obligatiuni pentru a cumpara valuta din rezervele bancii centrale, care se ridica la 1.330 miliarde dolari, pentru a fi folosita de noua agentie de investitii.

Parlamentul chinez a aprobat in iunie emisiunea de obligatiuni speciale in valoare totala de 1.550 miliarde yuani (205 miliarde dolari), pentru a finanta agentia, menita sa genereze venituri mai mari din rezervele de valuta, printr-o administrare mai activa.

Agentia a cheltuit deja 3 miliarde de dolari pentru cumpararea a 10% din fondul de investitii american Blackstone.

Comentariile oficialilor guvernmentali sugereaza ca viitoarele investitii ale agentiei vor include detineri in companii listate la bursa si imobiliare, insa probabil va investi prudent, pentru a evita cresterea preturilor activelor straine.

Ramane neclar daca intreaga suma de 1.550 miliarde yuani va fi investita in strainatate. Unii analisti considera ca pana la 70 miliarde dolari vor fi folosite pentru finantarea Bancii Agricole din China si a Bancii Chineze de Dezvoltare, doua institutii controlate de stat.

Rezervele de valuta au fost folosite in trecut pentru a injecta masiv lichiditati in bancile de stat, in conditiile in care guvernul chinez restructureaza sectorul financiar si promoveaza listarea bancilor mari la bursa de valori.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
De ce provocari se va lovi moneda digitala anuntata de Facebook