Compania ceha CEZ ar putea prelua 10% din grupul petrolier ungar MOL

Grupurile MOL Nyrt (Ungaria) si CEZ (Cehia) negociaza posibilitatea preluarii unei participatii de 10% din MOL de catre grupul ceh, relateaza Budapest Business Journal.

MOL ar putea vinde 10% sau chiar mai mult din pachetul de actiunii proprii grupului ceh CEZ. Tranzactia s-ar putea ridica la peste un miliard de euro, afirma BBJ.

Prin aceasta tranzactie, CEZ ar deveni unul din principalii actionari ai grupului ungar, pe langa compania austriaca OMV, grupul ungar MFB, OTP si banca franceza BNP-Paribas, sau ar putea chiar inlocui unul dintre aceste grupuri in structura de actionariat.

Interesele grupului CEZ ar putea insa fi diferite de catre cele ale companiilor MOL sau OMV, afirma BBJ.

OMV s-a aratat interesat de preluarea companiei ungare, insa conducerea MOL a respins cu fermitatea aceasta posibilitate.

OMV, care este detinut in parte de statul austriac, a declarat ca este interesat de o fuziune amicala, presedintele OMV, Wolfgang Ruttensdorfer, eliminand posibilitatea lansarii unei oferte de preluare ostila.

MOL s-a privatizat in totalitate in 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa centrala, conform BBJ.

CEZ, cea mai mare companie din Cehia, cu o capitalizare de piata de 31,4 miliarde dolari, a achizitionat uzine de electricitate in Polonia si Bulgaria si a purtat negocieri pentru alte proiecte in regiune.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri