Un analist specializat in monitorizarea deciziilor Fed, Greg Ip, a declarat, fara a cita surse, ca presedintele Fed, Ben Bernanke, doreste sa faca o distinctie intre mentinerea stabilitatii pietelor financiare si asigurarea unei economii functionale.

Articolul a precizat ca a existat o perceptie, in perioada in care presedinte al Fed era Alan Greenspan, ca Fed va reactiona la problemele legate de stabilitatea financiara prin reducerea dobanzii de referinta, insa Bernanke doreste sa rupa aceasta traditie, conform careia problemele pe piata se vor traduce imediat in o scadere a dobanzii de politica monetara.

Fed a redus la inceputul acestei luni dobanda pentru imprumuturile directe acordate bancilor din cauza turbulentelor pe pietele financiare, insa nu a modificat dobanda cheie, al carei nivel este stabilit la 5,25%.

Citeste si:

"Inaltii oficiali admit existenta perceptiei conform carora banca vine in ajutorul investitorilor in caz de problema, iar aceasta perceptie, daca i se permite sa se extinda, ar putea eroda credibilitatea necesara pentru a mentine inflatia la un nivel scazut si ar incuraja o atitudine laxa legata de risc", reiese din articolul publicat in WSJ.

"Oficialii Fed spera ca daca vor amana o decizie legata de reducerea dobanzii de referinta pentru a analiza mai bine starea economiei, vor descuraja si investitorii care cred ca Fed sunt ingrijorati de scaderea preturilor la active", continua WSJ.