Cele mai mari companii energetice din Europa Centrala, CEZ si MOL, au semnat un memorandum de intelegere pentru productia in comun de energie electrica si termica in tarile unde MOL este consumator de energie prin operatiunile sale de rafinare, potrivit unui comunicat al companiei ungare.
Primul pas al acestui acord ar putea fi constructia si darea in functiune a unor fabrici de productie de energie electrica si termica, a caror functionare sa se bazeze pe gaze naturale si pe reziduuri provenite de la rafinariile de la Bratislava si Szazhalombatta, arata comunicatul.

Colaborarea va ajuta compania MOL sa isi controleze mai bine costurile energetice si sa isi dezvolte rafinariile, iar tarile in care opereaza MOL sunt acelea in care vrea sa se extinda CEZ. Cooperarea cu MOL reprezinta o ocazie pentru CEZ de a se extinde pe piata de electricitate din Europa Centrala si de Sud-Est, cu ajutorul unui partener puternic si cu experienta in afacerile cu gaze naturale.

CEZ va cumpara, in cadrul acestui acord, si o detinere de pana la 10% la compania MOL, iar partenerii vor face tranzactiile financiare necesare. Conditiile finale ale acordului nu au fost inca stabilite, se mentioneaza in comunicat.

Compania ungara MOL este una dintre cele mai mari din centrul si estul Europei in domeniul petrolier si al gazelor naturale si a inregistrat castiguri inainte de deducerea dobanzii, impozitarii, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 1,2 miliarde dolari in prima jumatate a acestui an. Compania avea o capitalizare de piata de peste 14 miliarde dolari la jumatatea anului.

CEZ, cel mai mare producator ceh de electricitate, este principalul furnizor de energie din regiune si a avut in prima jumatate a anului castiguri inainte de deducerea dobanzii, impozitarii, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 1,8 miliarde dolari. Capitalizarea de piata a companiei cehe depaseste 30 miliarde dolari.

MOL ar putea vinde 10% sau chiar mai mult din actiunile sale grupului ceh CEZ. Tranzactia s-ar putea ridica la peste un miliard de euro, potrivit unui articol publicat joi in cotidianul ungar Budapest Business Journal.

Prin aceasta tranzactie, CEZ ar deveni unul din principalii actionari ai grupului ungar, pe langa compania austriaca OMV, grupul ungar MFB, OTP si banca franceza BNP-Paribas, sau ar putea chiar inlocui unul dintre aceste grupuri in structura de actionariat.

Ambele companii au afaceri si pe piata romaneasca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri