Cea mai mare banca din Grecia a anuntat cresterea profitului net in primul semestru al acestui an pana la 878 milioane euro (1,19 miliarde dolari), fata de o medie de 865 milioane euro a estimarilor exprimate de analistii chestionati de Reuters.

"Aproape 40% din profitul din activitatea de baza a grupului provine din operatiunile din sud-estul Europei si din Turcia, unde cresterea afacerilor si a profiturilor a fost cea mai alerta si a confirmat strategia noastra de adancire si diversificare a surselor de castig ale National Bank of Greece", a declarat directorul general al grupului bancar grecesc, Takis Arapoglou, citat de Reuters.

Banca din Grecia, prezenta in Bulgaria, Serbia, Romania si Albania, a achizitionat anul trecut Finansbank din Turcia, in cadrul strategiei de extindere a grupului in sud-estul Europei. National Bank of Greece a inceput sa consolideze castigurile Finansbank din al patrulea trimestru al anului 2006.

Citeste si:

Finansbank a contribuit cu 31% la profitul grupului, respectiv cu 244 milioane euro, potrivit raportului bancii grecesti. Venitul net din dobanzi a urcat cu 63% in primele sase luni din 2007 fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,443 miliarde euro. Potrivit raportului NBG, volumul creditelor de consum si ipotecare a crescut cu 15 pana la 20% in primul semestru al anului fata de intervalul ianuarie-iunie din 2006, ajungand la 19,9 miliarde euro. Imprumuturile ipotecare au ramas principalul motor al cresterii.

National Bank of Greece a precizat ca mai mult de un sfert din noile imprumuturi ipotecare au fost acordate in Grecia si ca banca si-a pastrat astfel cota de piata pentru segmentul imprumuturilor ipotecare.