BCE cere crearea zonei unice europene de plati

Bancile europene trebuie sa accelereze procesul de redactare a legistatiei ce va permite cetatenilor Uniunii Europene sa achite facturi si sa efectueze plati oriunde in cadrul blocului european dintr-un cont unic, a precizat Banca Centrala Europeana, informeaza Reuters, citat de NewsIn

Progresul privind implementarea noilor reglementari nu a fost foarte coerent, a declarat un membru al consiliului director al Bancii Centrale Europene, Gertrude Tumpel-Gugerell, cu ocazia unei intalniri cu bancherii ce are drept scop coordonarea crearii zonei unice europene de plati - SEPA.

Oficialul european a precizat ca mai sunt necesare progrese in domeniile debitelor directe, platilor pentru comertul online si cardurilor bancare de debit si ca BCE doreste crearea unui cadru suplimentar privind cardurile de debit pe plan european.

Bancile trebuie sa mai faca eforturi privind impunerea acestor noi reglementari, fiind necesara convingerea clientilor.

Conform SEPA, care va fi introdusa incepand cu luna ianuarie 2008, supermarketurile si serviciile de telefonie mobila vor putea sa concureze direct cu bancile in ceea ce priveste platile, iar costurile unei tranzactii transfrontaliere nu vor depasi costurile unei tranzactii realizate pe plan intern.

"Pe termen scurt trebuie depuse eforturi pentru a depasi problemele ce ar putea afecta lansarea SEPA in ianuarie", a declarat Tumpel-Gugerell in fata Consiliului European de Plati (EPC), conform textului publicat pe site-ul BCE.

"Nu doar EPC si bancile individuale trebuie sa actioneze, ci si toate persoanele interesate. in special, administratiile publice, corporatiile si comerciantii trebuie sa devina mai activi", a adaugat aceasta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri