Germania: Painea se scumpeste din cauza pretului mare la grau

Pretul painii din Germania va suferi cresteri importante, ca urmare a scumpirii semnificative a graului in ultimele luni, a declarat marti seful asociatiei germane a industriei de panificatie ZBD, citat de Reuters.

Brutarii au fost afectati si de cresterea pretului la unt, dupa ce fermierii au anuntat luna trecuta o serie de scumpiri, a spus presedintele ZBD, Peter Becker.

Pretul painii obisnuite ar putea creste cu aproximativ 5%, iar pretul produselor cu un continut ridicat de unt, cum ar fi croissant-urile si prajiturile, cu pana la 15%.

Producatorii vor fi nevoiti sa transfere catre consumatori cresterea cheltuieililor cu faina, a mai spus acesta.

Pretul graului din Germania si din alte tari europene a explodat in ultimele saptamani, ca urmare a recoltelor slabe si a ingrijorarii cu privire la aprovizionarea restransa la nivel mondial.

Pe cea mai mare piata de cereale din Hamburg, graul standard pentru panificatie se vindea marti cu 271 euro/tona, fata de 172 euro/tona la inceputul lunii iunie si de 142 euro/tona in septembrie 2006.
Concurenta dintre magazinele germane cu preturi reduse a determinat comerciantiii sa refuze o crestere suplimentara a preturilor de desfacere, motiv pentru care industria de procesare a alimentelor a fost fortata sa suporte costurile suplimentare.

In aceasta saptamana, insa, lantul de supermarketuri Aldi, unul dintre cele mai mari magazine cu preturi reduse, cu o capacitate enorma de desfacere, a cumparat spatiu publicitar in ziarele germane pentru a-i anunta pe clienti ca vor trebui sa majoreze preturile din cauza scumpirii materiilor prime.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri