Teama de uraganul Felix a scumpit petrolul pana la aproape 75 dolari/baril

Pretul petrolului a urcat marti pana la aproape 75 dolari/baril, ca urmare a prognozelor care spun ca sezonul furtunilor din Atlantic va fi plin de evenimente in ultima parte, accentuand ingrijorarea legata de posibile intreruperi ale furnizarii de petrol si gaze naturale, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

Titeiul vandut pe piata americana s-a scumpit cu 63 centi/baril, pana la cotatia de 74,67 dolari/baril, dupa ce a atins in timpul sedintei de tranzactionare cotatia maxima de 74,97 dolari/baril, iar pretul petrolului Brent vandut la Londra a urcat cu 26 de centi, pana la cotatia de 73,67 dolari/baril.

Uraganul Felix, furtuna de categoria a 5-a, a izbit marti America Centrala si a afectat instalatiile de extractie de petrol si gaze naturale din Golful Mexic. Prognozele meteorologice ale Colorado State University spun insa ca sezonul uraganelor din 2007 nu a luat sfarsit, deoarece mai urmeaza inca 15 furtuni.

Instalatiile petroliere ale Statelor Unite si ale Mexicului nu au fost afectate pana acum de furtuni, dar jucatorii din pietele energetice sunt prudenti dupa distrugerile provocate de uragane in 2005 la platformele maritime din Golful Mexic.

Scumpirea petrolului a fost sustinuta si de comentariile unor membri ai Organizatiei Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) care spun ca este posibil ca la urmatoarea reuniune OPEC sa fie mentinut acelasi plafon pentru productia zilnica de titei. Cotatia petrolului este in apropiere de nivelul istoric record, de 78,77 dolari/baril, atins pe 1 august.

"In timp ce pericolul starnit de uraganul Felix s-a atenuat deoarece acesta ar putea ocoli pe la sud instalatiile de extractie de petrol din Golful Mexic, ingrijorarea legata de comportamentul OPEC persista si este posibil sa se intensifice inainte de reuniunea organizatiei de saptamana viitoare", se spune intr-un raport al Barclays Capital, citat de Reuters.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri