Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, si-a intrerupt miercuri tacerea legata de recentele turbulente din pietele financiare si a luat masuri pentru scaderea ratei dobanzii la imprumuturile \"overnight\", consemneaza Reuters, citat de NewsIn.
Bancile comerciale isi vor majora cu 6% de joi rezervele agregate de la banca centrala, pana la 17,630 miliarde de lire sterline, motiv suficient pentru a le mari interesul sa imprumute bani de la banca centrala. la dobanda oferita de Bank of England.

Bank of England va permite bancilor comerciale si sa isi majoreze tinta de rezerve cu inca 25% saptamana viitoare, ceea ce inseamna un total de 4,4 miliarde lire sterline, fara penalizare.

Reprezentantii Bank of England au spus ca aceste masuri ar trebui sa tempereze unele dintre presiunile exercitate asupra ratelor imprumuturilor "overnight", care au urcat ca reactie la ingrijorarea din pietele internationale ca bancile ar putea suferi pierderi imense, din cauza imprumuturilor facute catre sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Banca centrala a Marii Britanii a evidentiat clar insa ca aceste masuri nu se refera la imprumuturile interbancare pe trei luni, ale caror rate au atins nivelul maxim al ultimilor opt ani si jumatate, cu mai mult de 1% peste nivelul ratei principale de imprumut a Bank of England, ceea ce i-a dezamagit pe unii dintre dealeri.

"Bank of England a admis ca in pietele financiare se manifesta tensiuni si este pregatita sa actioneze ca sa tempereze unele dintre aceste riscuri", a declarat pentru Reuters economistul sef al grupului bancar Investec, Philip Shaw.

"Jucatorii din pietele financiare s-au speriat putin insa de comentariile Bank of England legate de faptul ca masurile nu au drept scop scaderea ratelor imprumuturilor interbancare pe trei luni", a mai spus Shaw.

Strategii citati de Reuters au spus ca aceste comentarii sugereaza faptul ca Bank of England nu intentioneaza sa inunde cu numerar sistemul monetar, asa cum au facut Federal Reserve si Banca Centrala Europeana (BCE).

"Piata a reactionat negativ la deciziile Bank of England. Acestea sugereaza ca banca centrala a Marii Britanii nu face nimic asemanator deciziilor luate de Federal Reserve si nu cred ca ii vom vedea majorand dobanzile imprumuturilor disponibile cu maturitate pe trei luni", a spus un strateg de la JPMorgan, Francis Diamond, citat de Reuters.

Toate masurile anuntate miercuri sunt in conformitate cu cadrul normal pentru piata monetara al bank of England, a mai aratat comunicatul bancii centrale a Marii Britanii.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri