Turbulentele ce au afectat pietele de credit vor afecta economia Statelor Unite ale Americii insa impactul nu va putea fi masurat pentru inca doua sau trei luni, a declarat joi vice-presedintele grupului Citigroup Inc., WilliamRhodes

Amploarea daunelor va fi cunoscuta doar cand evolutia creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc si a unor alte instrumente financiare va fi completa, a declarat Rhodes, cu ocazia unei sedinte a Forumului Economic Mondial.

"Insa pentru mine este foarte clar, dupa cum am mai afirmat deja, ca in Statele Unite ale Americii va exista un impact asupra economiei, amploarea acestui impact depinzand de impactul asupra consumatorilor", a declarat acesta.

Intr-un averisment oferit in martie, Rhodes a precizat ca se asteapta la o corectie substantiala a pietei in urmatoarele 12 luni, facand un apel la prudenta in ceea ce priveste activitatea de investitii in imprumuturi.

"Daca impactul asupra consumatorilor va fi mare, atunci in mod clar avem o problema", a declarat Rhodes pentru reporterii prezenti la acest forum, relateaza Reuters.

"Vom vedea cum va evolua situatia. Este mult prea devreme pentru a putea trage concluzii", a adaugat acesta.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si-a redus miercuri estimarile privind ritmul de crestere economica al SUA din cauza stagnarii pietei imobiliare cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

Grupul cu sediul la Paris a precizat ca nu poate elimina posibilitatea unei recesiuni economice.

Rhodes a declarat ca momentan este ingrijorat ca problemele economice ar putea alimenta tendintele de protectionism si nationalism. "Economia globala a fost sustinuta de comertul liber si sunt foarte ingrijorat de ceea ce vad pe piete", a declarat bancherul.

Unul dintre motivele declansarii acestei crize, care a afectat pietele financiare din intreaga lume, este nivelul destul de relaxat al controalelor contabile ale bancilor, a precizat Rhodes.

Insa responsabilul Citigroup a tinut sa sublinieze ca autoritatile de reglementare ale pietei bancare, precum Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, ar fi trebuit sa actioneze mai rapid in ceea ce priveste piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

Intr-un raport prezentat cu ocazia conferintei Fed de saptamana trecuta, directorul unui grup de estimari economice al Universitatii din California, Ed Leamer, a dat bancii centrale americane nota F ( calificativ foarte slab) pentru subestimarea rolului crizelor imobiliare in ceea ce priveste declansarea unei recesiuni economice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Atac armat la baza americana Pearl Harbor