Euro s-a depreciat usor fata de dolar, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus ca volatilitate de pe piata din ultima perioada a condus la nesiguranta, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Declaratiile lui Trichet au survenit in contextul in care BCE a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 4% si au coborat initial moneda unica europeana fata de dolar, desi euro a stagnat apoi in timpul sedintei de tranzactionare.

"Cred ca Trichet admite ca in pietele internationale sunt riscuri noi cum ar fi ingrijorarea legata de turbulentele din sectorul american al creditelor ipotecare, care nu s-au mai manifestat pana acum", a spus directorul departamentului de piete valutare de la Scotia Capital din Toronto, Steven Butler.

"Aceste ingrijorari au inceput sa afecteze negativ celelalte economii si acest lucru inseamna o amanare a majorarii dobanzii de politica monetara pana cand se linistesc conditiile din piata financiara", a adaugat analistul citat.

Trichet a spus ca BCE va acorda o mare atentie evolutiei din pietele financiare, dar a adaugat ca se asteapta ca activitatea economica sa ramana solida pe plan mondial.

Euro se tranzactiona la cotatia de 1,3655 dolari la deschiderea sedintei de tranzactionare, iar apoi a stagnat. Fata de moneda japoneza, euro s-a apreciat cu 0,3%, pana la cotatia de 157,60 yeni/euro.

Dolarul a urcat cu 0,3% fata de yen, pana la cotatia de 115,40 yeni/dolar, dupa ce a fost usor sustinut de statisticile care au indicat scaderea in ultima saptamana cu 19.000 a numarului cererilor de ajutor de somaj din Statele Unite ale Americii.

Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a mentinut si ea dobanda cheie joi si a spus ca este prea devreme sa estimeze intregul efect al turbulentelor recente din pietele financiare asupra creditarii populatiei si companiilor.

Atentia jucatorilor din pietele internationale se indreapta acum catre Federal Reserve, a carei reuniune de politica monetara este programata pe 18 septembrie. Analistii estimeaza ca banca centrala a Statelor Unite va scadea dobanda cheie cu minim 0,25% de la nivelul actual de 5,25%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si