Polonia ar putea adopta moneda euro in 2012

Presedintele bancii centrale din Polonia, Slawomir Skrzypek, a declarat ca Polonia ar putea adopta moneda unica europeana cel mai devreme in 2012, relateaza Budapest Business Journal, citand presa din Varsovia.

"Atingerea obiectivelor tratatului de la Maastricht va crea un moment potrivit pentru decizia legata de aderarea la zona euro", a declarat Skrzypek, citat de BBJ.

"Trebuie tinut minte ca aceasta decizie nu va fi decat un prim pas", a adaugat acesta.

"Apoi va trebui sa intram in mecanismul european al ratei de schimb (ERM2), pentru o perioada de aproximativ doi ani, lucru care va da nastere unor mari provocari pentru stabilitatea monedei noastre, ducand la multe probleme, precum cele pe care le putem observa momentan in Slovacia", a afirmat presedintele bancii centrale, citat de agentia poloneza de presa.

Responsabilul polonez a precizat apoi ca daca se iau in considerare aceste probleme, cea mai apropiata data pentru aderarea la zona euro poate fi anul 2012, relateaza BBJ.

Primul ministru adjuct al Poloniei, Zyta Gilowska, care este si ministru de finante, a declarat miercuri ca Polonia va reusi sa indeplineasca criteriile stabilite prin tratatul de la Maastricht in anul 2009, urmand apoi a anunta disponibilitatea statului polonez de a negocia adoptarea monedei unice europene, informeaza BBJ.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri