Boardul Comisiei Economice a OPEC s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, la sediul grupului din Viena, inainte de intalnirea de astazi, cand ministrii industriei petroliere din cadrul OPEC ar trebui sa decida politica referitoare la productia de titei a cartelului. "Dupa ce am analizat datele statistice am observat stocuri reduse, mai ales in Statele Unite, incertitudine fata de cresterea produsului intern brut (PIB), cererea de petrol si oferta din afara OPEC", a spus un oficial citat de Reuters.

Statele care sunt mari consumatoare de titei au cerut, in repetate randuri, grupului sa produca mai mult petrol pentru a scadea preturile, care au ajuns aproape de niveluri record si pentru a preveni o scadere brusca a stocurilor in timpul iernii, Pana in prezent, reprezentantii OPEC au raspuns ca oferta de petrol este suficienta. Pe de alta parte, ministrul petrolului din Irak, Hussain al-Shahristani, a declarat ca grupul va dezbate o crestere "usoara" a cotelor de productie pentru a controla preturile.

O alta sursa care a participat la intalnirea boardului economic al OPEC a spus ca exista temeri ca reviziile din rafinarii, desfasurate in al patrulea trimestru al anului, ar putea reduce stocurile de combustibili. Cu toate acestea, oficialul a adaugat ca stocurile se vor reface in primele trei luni ale anului viitor. "In opinia mea, este foarte probabil ca OPEC sa isi mentina productia", a adaugat reprezentantul OPEC, citat de Reuters.

Problemele din piata creditelor din SUA au dat nastere temerilor legate de o temperare a cresterii economice in SUA, cel mai mare consumator de energie din lume, ceea ce ar limita avansul consumului de titei.

Citeste si:

OPEC se asteapta ca noile livrari dinspre statele producatoare de petrol din afara OPEC sa acopere cea mai mare parte a cresterii cererii in acest an, dupa racirea vremii. Daca producatorii din afara OPEC nu se vor ridica la nivelul asteptarilor, cererea de petrol oferit de OPEC va fi peste estimari. Grupul acopera, deja, o treime din nevoile de titei la nivel global.

Pretul petrolului american a fost, vineri, de 76,71 dolari pe baril, aproape de nivelul record atins pe 1 august, de 78,77 dolari.

Diminuarea stocurilor de petrol din iarna ar putea fi agravata de structura pretului petrolului, a mai spus o sursa din cadrul OPEC, citata de Reuters. Petrolul pentru livrarile rapide este mai scump decat era in urma cu cateva luni si ii stimuleaza pe traderi sa vanda petrolul aflat in stocuri.