Aurul s-a tranzactionat peste nivelul de 700 dolari/uncie, in apropiere de cotatia maxima a ultimelor 16 luni, ca urmare a deprecierii dolarului si a faptului ca aurul este considerat un factor de protectie, ceea ce a atras un nou val de cumparare, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Marcarea profitului a determinat o usoara scadere a cotatiei aurului, dupa ce metalul galben a inchis sedinta de tranzactionare in apropiere de cotatia maxima a ultimilor 26 de ani, de 730 dolari/uncie. Cotatia aurului este cu circa 145 dolari sub cotatia maxima istorica, de 850 dolari/uncie, atinsa pe 21 ianuarie 1980 la Londra.

"Aurul va continua sa fie cotat in jurul nivelului de 700 dolari/uncie. Evolutia din piata valutara a permis aurului sa evolueze independent si sa nu mai fie legat de valute. Ne indreptam iar spre o tendinta auto-motivata in care cumpararea atrage cumpararea", a declarat un analist al companiei MKS Finance, Frederic Panizzutti.

"Miscarea a fost impresionanta si am putea asista la o anumita marcare a profitului, dar piata urmareste clar atingerea nivelului de 720 dolari/uncie. Ne asteptam ca piata sa continue sa fie volatila in urmatoarele zile si nu am fi surprinsi de o noua scumpire", a adaugat Panizzutti.

Cotatia spot a aurului a urcat pana la un nivel maxim al sedintei de tranzactionare de 706,60 dolari, iar apoi a coborat pana la cotatia de 702,20-702,80 dolari/uncie, in crestere fata de cotatia de 699,90-700,70 dolari/uncie atinsa la inchiderea sedintei de tranzactionare new-yorkeze de la sfarsitul saptamanii trecute.

Statisticile sub asteptari de la sfarsitul saptamanii trecute cu privire la piata americana a muncii au depreciat dolarul si, implicit, au ieftinit aurul denominat in dolari pentru posesorii altor valute.

Dolarul a coborat pana la cotatia minima a ultimilor 15 ani, ca urmare a faptului ca statisticile care au aratat reducerea numarului de angajati in SUA au accentuat asteptarile legate de scaderea dobanzii cheie a Federal Reserve luna aceasta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului
Setari Cookie-uri