Banca Centrala Europeana (BCE) a alimentat din nou lichiditatea de pe piata financiara a zonei euro, injectand 75 miliarde euro in circuitul monetar pentru a elimina tensiunile legate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Motivul acestei injectii de fonduri a fost cresterea dobanzilor, care dovedeste cel mai clar nervozitatea bancilor. Astfel, nivelul minim acceptat al dobanzii s-a ridicat la 4,35%, in timp ce nivelul mediu atinge 4,52%. Drept comparatie, dobanda de referinta a BCE este de 4%.

BCE anuntase saptamana trecuta proiectul sau prin care va injecta fonduri suplimentare pe piata la fiecare trei luni, avand in vedere ca dobanzile au crescut foarte mult din cauza incertitudinilor legate de impactul crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc asupra economiei reale.

Odata cu anuntarea acestui plan, BCE a injectat peste 42 miliarde euro in cadrul circuitului monetar prin intermediul unei operatiuni exceptionale, aceasta operatiune fiind cea mai recenta de acest tip efectuata in ultimele trei saptamani.

Dupa interventiile masive din perioada 9-14 august, BCE estimase ca pietele au intrat intr-o perioada de normalizare. Insa in cursul saptamanii trecute, BCE a fost nevoita sa recunoasca existenta unei reluari a tendintelor de volatilitate, pe care a incercat sa le elimine prin interventia pe piata.

Bancile sunt mai ingrijorate de efectele crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc decat de penuria de lichiditati, ce impiedica reluarea activitatii la parametri normali, sunt de parere expertii.

Confruntate cu incertitudinea evolutiei crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii, bancile refuza sa efectueze operatiuni normale de imprumuturi interbancare, cele ce dispun de fonduri substantiale preferand sa nu le introduca in circuitul monetar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri