Economistii estimasera o performanta slaba, dar unii dintre acestia au spus ca statisticile creeaza indoiala cu privire la atingerea tintei de a avea excedent pentru intregul an, masura monitorizata atent de principalul creditor al Turciei, fondul Monetar International (FMI).

"In ultimele trei luni ale anului, Turcia trebuie sa isi reduca cheltuielile", a spus un economist de la compania Oyak Securities, Gulay Girgin, potrivit NewsIn.

"Ne asteptam la cheltuieli mari, din moment ce este un an electoral. Problema este insa ca nu stiu daca Turcia va putea sa atinga tinta de excedent bugetar fixata de FMI", a mai spus Girgin.

Ministerul turc de finante a spus ca in primele opt luni ale anului deficitul bugetar al Turciei a fost de 8,4 miliarde lire, la jumatatea tintei de 16,8 miliarde fixata pentru sfarsitul anului, care indica un deficit bugetar mai mic decat era asteptat pentru intregul an.

In iulie, Turcia a afisat un deficit primar de 303 milioane lire, iar in august un excedent primar de 7,847 miliarde lire. Excedentul primar este o masura cheie pentru capacitatea tarii de a-si plati datoriile, dar Turcia tinteste un excedent primar de 6,5% din produsul intern brut pentru acest an.

Ministerul turc de finante, care intentioneaza sa reduca cheltuielile cu 2,5 miliarde lire, a solicitat disciplina fiscala.

Citeste si:

"Nu ne vom sfii sa luam tot felul de masuri, dupa cum este necesar, pentru disciplina fiscala", a anuntat ministerul turc de finante, care este condus, ca si in vechiul guvern, de Kemal Unakitan, membru al Partidului AK.

Responsabilii economici turci s-au intalnit miercuri cu o delegatie a FMI, pentru prima oara de la castigarea alegerilor de catre partidul AK, pe 22 iulie.

Intarzierea publicarii statisticilor pentru iulie i-a facut pe investitori sa banuiasca faptul ca statisticile vor arata performante slabe.

Ministerul turc de finante a anuntat insa ca intarzierea este cauzata de motive tehnice, iar de acum inainte va anunta intotdeauna statisticile pentru iulie si august in acelasi timp, ca urmare a unei vacante financiare.

Cursul lirei nu s-a schimbat dupa publicarea statisticilor.