Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) considera ca cererea de titei ar putea sa scada pe termen lung, ca urmare a faptului ca tarile consumatoare de petrol incearca sa promoveze combustibilii alternativi, a declarat joi pentru Reuters un oficial al grupului.
Capacitatea redusa de rafinare, unul dintre factorii care mentin pretul petrolului la valori record de peste 80 dolari/baril, ar putea sa persiste cel putin in urmatorii trei ani, a spus seful departamentului de studii energetice din cadrul OPEC, Mohamed Hamel.

Comentariile in legatura cu cererea arata ingrijorarea OPEC, care furnizeaza peste o treime din petrolul mondial, in legatura cu folosirea combustibililor alternativi de catre tarile dezvoltate, ce ar putea sa isi diminueze cererea de petrol.

"Exista mai multe sanse ca cererea de petrol sa scada decat sa creasca", a precizat Hamel, care a mai spus ca progresul tehnologic tinde sa reduca, in general, cererea de petrol.

Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa in care a fost prezentata prognoza OPEC in legatura cu situatia petrolului la nivel mondial, dupa ce grupul a hotarat, marti, la Viena, sa mareasca productia.

O estimare OPEC pentru anul 2030 arata ca Europa si Statele Unite, cel mai mare consumator de petrol din lume, vor incerca sa reduca dependenta de combustibili fosili si sa treaca la combustibili alternativi.
De asemenea, se arata ca pana in 2010 cererea de petrol furnizat de OPEC va scadea, din moment ce statele care nu fac parte din grup produc mai mult si combustibilii alternativi, cum ar fi biocombustibilii, joaca un rol din ce in ce mai important.

Cresterea pietei biocombustibililor, care afecteaza si pietele porumbului, zaharului si rapitei, mareste nesiguranta privind cererea de petrol.

Hamel a adaugat ca, in cazul biocombustibilior, exista doua probleme. Prima este cea a sustinerii pietei, iar a doua o reprezinta impactul asupra benzinei.

"Nu este doar nesiguranta OPEC-ului, ci a intregii industrii petroliere", a mai spus Hamel.
Uniunea Europeana a stabilit ca pana in 2020, combustibilii alternativi sa constituie 10% din carburantii auto si presedintele Statelor Unite, George W. Bush le-a cerut americanilor sa micsoreze consumul de benzina cu 20% pana in 2017.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri