Banca centrala a Turciei a surprins joi pietele cu o scadere cu 0,25% a ratei dobanzii cheie, dar a anuntat ca momentul deciziei viitoare de relaxare a politicii monetare depinde de situatia din pietele internationale, de cheltuielile guvernamentale si de alti factori, potrivit Reuters.

"Momentul si amploarea unor alte scaderi ale ratei dobanzii depind de evolutia din pietele internationale, de cererea externa, de cheltuielile publice si de alte elemente care pot afecta prognoza de inflatie pe termen mediu", se spune intr-un comunicat al bancii, preluat de Reuters.

La reuniunea lunara a comitetului sau de politica monetara, banca centrala a Turciei a redus rata dobanzii pe care o plateste la imprumuturi pana la nivelul de 17,25% si rata dobanzii la care da credite pana la 22,25%, acestea fiind in continuare printre cele mai ridicate rate din pietele emergente.

Decizia a fost o surpriza. Reprezentantii a 17 institutii care au participat la un sondaj Reuters au estimat in unanimitate ca nu vor fi schimbate ratele, iar un numar de 11 economisti au spus ca se asteapta ca banca centrala a Turciei sa scada cel mai devreme in octombrie rata dobanzii.

Chiar reprezentantii bancii centrale a Turciei au spus ca reducerea ratei dobanzii ar fi putut incepe din
trimestrul al patrulea.

Banca centrala a Turciei a urcat masiv ratele dobanzilor la mijlocul lui 2006 ca sa combata o depreciere a lirei si inflatia accentuata si a mentinut dobanda in 2007.

Ratele ridicate au temperat inflatia, care s-a temperat de la nivelurile cu doua cifre din 2006, pana la o rata anuala de 7,39% in august.

Lira turceasca, al carei curs fata de dolar la inchiderea pietei interbancare a fost de 1,2620 lire turcesti/dolar, s-a apreciat in tranzactiile pe pietele internationale pana la cotatia de 1,2564 lire turcesti/dolar, mai scrie Reuters.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ironic? Kim Jong Un urează succes Coreei de Sud în luptă cu Coronavirus
Setari Cookie-uri