Mii de clienti au stat la coada luni ca sa isi retraga economiile de la banca britanica Northern Rock, afectata de criza de pe pietele financiare, iar actiunile bancii au cazut iar la bursa, accentuand presiunile legate de o eventuala vanzare a afacerii sau a activelor bancii.
Reprezentantii celei de-a cincea banci britanice din sectorul ipotecar, "salvata" la sfarsitul saptamanii trecute cu fonduri de urgenta de la banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, au spus ca nu este nevoie ca investitorii sau clientii bancii sa intre in panica si ca institutia ramane solvabila, anunta NewsIn.

Cu toate acestea, clientii au continuat sa isi retraga economiile, iar in prima parte a sedintei de tranzactionare de luni cotatia actiunilor bancii a coborat la mai putin de jumatate fata de nivelul inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi seara.

"Initial nu am intrat in panica, dar cu cat te uiti mai mult la stiri si cu cat citesti mai mult, te gandesti ca poate ar trebuie sa faci si tu ce fac ceilalti", a declarat pentru Reuters o pensionara britanica, Barbara Williams, in timp ce astepta la coada alaturi de alte sute de oameni la subsidiara Oxford Circus din centrul Londrei.

"Ne-am gandit sa facem ce fac si altii. Bine sau nu, nu suntem in situatia in care sa putem risca", a mai spus Barbara Williams.

Temerile ca retragerea de fonduri va accentua problemele bancii si va determina o vanzare a afacerii s-au intensificat. Problemele bancii britanice s-au declansat ca urmare a turbulentelor din pietele internationale de credit, deoarece bancile, ingrijorate de expunerea la problemele din sectorul ipotecar american, au urcat costurile imprumuturilor interbancare.

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a spus ca autoritatile vor lua in considerare fiecare optiune pentru solutionarea crizei, deoarece aceasta ameninta sa aiba un impact economic si politic mai extins.

Cotatia actiunilor Northern Rock a cazut cu 32% pana la nivelul de 296 pence in deschiderea sedintei de tranzactionare, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute au inregistrat un declin de 31%. Scaderea cotatiei actiunilor a redus valoarea de piata a bancii la mai putin de 1,3 miliarde lire sterline (2,6 miliarde dolari). Actiunile Northern Rock au pierdut 70% anul acesta si au coborat pana la cotatia minima de 290 pence.

Banca Northern Rock, cu sediul in Newcastle, a acordat unul din 13 credite ipotecare din Marea Britanie. Banca centrala a Marii Britanii, considerata ca "ultima solutie", a intervenit la sfarsitul saptamanii trecute si a oferit fonduri de urgenta, ca sa ajute la solutionarea problemelor de finantare ale bancii, dupa ce aceasta a facut eforturi sa se imprumute in pietele financiare.

Banca nu a accesat aceste fonduri pana duminica, potrivit guvernului britanic, preluat de Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri