Investitorii se retrag de la bancile mici din Spania, deoarece se tem ca acestea se bazeaza prea mult pe piata de retail, ceea ce ar putea crea probleme, dupa ce o criza de finantare a determinat retragerea depozitelor de la banca britanica Northern Rock, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Institutii financiare cum ar fi BankInter, Banco Popular si Banco Pastor nu par insa sa fi ajuns sa aiba nici pe departe probleme la fel de mari ca banca britanica Northern Rock, desi s-ar putea confrunta cu presiuni severe in cazul in care criza de lichiditate persista mai multe luni, spun analistii, citati de Reuters.

Banca centrala a Spaniei a intervenit luni ca sa calmeze turbulentele din piata si a aratat ca nicio institutie financiara spaniola nu a fost obligata sa solicite finantarea de urgenta a Bancii Centrale Europene (BCE).

Miscarea a survenit in contextul in care cotatia actiunilor BankInter a coborat cu 6,34%, iar cea a actiunilor Pastor, cu 7,90%.

"Investitorii penalizeaza sever actiunile acestor banci, iar acest lucru reflecta ingrijorarea din acest moment", a declarat pentru Reuters un analist care urmareste miscarea cotatiei actiunilor bancare spaniole.

Coborarea cotatiei actiunilor bancilor a survenit ca urmare a declaratiilor directorului executiv al bancii Northern Rock facute la sfarsitul saptamanii trecute pentru ziarul britanic The Independent, potrivit carora trei banci spaniole pe care nu le-a numit ar fi cerut ajutorul BCE.

"Cred ca informatiile pe care le avem pana in prezent nu ne dau niciun motiv serios de ingrijorare. Bineinteles, daca persista criza de lichiditate pe o perioada mai lunga, trebuie sa ne facem griji pentru cresterea si calitatea activelor", a mai spus analistul, care si-a pastrat anonimatul.

Actiunile bancilor irlandeze, care au inregistrat, asemeni celor spaniole, o explozie a creditarii in ultimii ani generand scumpirea locuintelor, s-au ieftinit semnificativ luni, ca urmare a nervozitatii legate de posibilitatea accentuarii problemelor din piata creditelor.

Pretul actiunilor Allied Irish Banks a coborat cu 6,55%, iar cel al Anglo Irish Bank a inregistrat o scadere cu 7,22%.

Cotatiile actiunilor bancilor britanice au fost, de asemenea, afectate de criza bancii Northern Rock, dar cotatiile actiunilor bancare din Franta, Germania, Olanda si Italia au pierdut mai putin teren, fapt care reflecta perceptia ca imprumuturile ipotecare au fost mai controlate in aceste tari.

Ingrijorarile legate de bancile mai mici din Spania ar putea sa persiste, mai ales daca bancile continua sa fie reticente sa-si acorde imprumuturi intre ele, ceea ce induce presiuni asupra finantarii pe termen scurt.

"Piata ipotecara este supraevaluata si va inregistra o cadere mult mai mare decat sunt dispusi multi sa recunoasca", a declarat pentru Reuters un analist de la compania de valori mobiliare MF Global, Simon Maughan, care a adaugat ca acest lucru va fi reflectat de preturile actiunilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri