Grupul bancar austriac Raiffeisen International a lansat luni o emisiune de actiuni in valoare de 1,2 miliarde euro (1,7 miliarde dolari), netulburat de agitatia declansata de problemele bancii Northern Rock in sectorul bancar european, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Raiffeisen, care se extinde in Europa Centrala si pe piata fostei Uniuni Sovietice, ofera aproape 12 milioane de actiuni noi, care reprezinta 8,3% din capitalul sau, pentru a sustine cresterea regionala si a finanta posibile achizitii, potrivit unui comunicat al bancii, preluat de Reuters.

Actionarul principal al grupului, Raiffeisen Zentralbank (RZB), care detine 70% din Raiffeisen International, va permite ca detinerea sa sa fie usor diluata in cadrul tranzactiei, dar va subscrie totusi aproximativ jumatate din emisiune, lasand restul de 600 milioane euro pentru investitori din afara companiei.

Publicarea stirii a mentinut cotatia actiunilor Raiffeisen, al caror pret a scazut cu doar 2% pana la 100,83 euro, la un nivel superior cotatiei indicelui DJ pentru sectorul bancar european, care a fost afectata de cadere cu peste 30% a cotatiei actiunilor bancii britanice Northern Rock.

"Raiffeisen trebuie sa vanda aproape 600 milioane pe piata, ceea ce nu cred ca reprezinta o problema, nici macar in aceste circumstante", a spus un manager de fonduri de la Constantia Privatbank, Walter Harecker, citat de Reuters.

"Raiffeisen a avut o crestere constanta, iar managementul grupului a aratat ca se pricepe la achizitii si poate gestiona bine fondurile furnizate de actionari", a mai spus Harecker.

Un manager de fonduri pentru pietele emergente din Europa de la compania Barings Asset Management, Matthias Siller, a observat ca "in prezent, capitalul pare sa fie mai usor de vandut decat obligatiunile".

Raiffeisen este al treilea grup bancar din Europa de Est, dupa UniCredit si Erste Bank, care inregistreaza cresteri semnificative ale activelor in special in Rusia si Ucraina. Grupul bancar a aprobat aceasta emisiune luna trecuta si a anuntat ca ar putea folosi castigurile pentru achizitii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu peste 59.000 de decese în întreaga lume
Setari Cookie-uri