Pretul titeiului, tranzactionat pe piata din Statele Unite, a urcat marti cu 49 de centi, pana la 81,06 dolari/baril, dupa ce atinsese un nivel record de 81,24 dolari/baril si dupa saltul de 1,47 dolari/baril de luni. Titeiul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a scumpit cu 27 de centi, pana la 77,25 dolari/baril.
Banca centrala amercana, Federal Reserve, a lasat impresia ca este gata sa reduca marti dobanda de politica monetara cu cel putin 0,25%, pentru a nu permite crizei creditelor sa genereze o recesiune economica, ce ar putea diminua cererea de petrol.

Compania Goldman Sachs a estimat luni ca pretul petrolului tranzactionat pe piata americana va atinge 85 dolari/baril pana la sfarsitul anului, cu 13 dolari/baril mai mult decat prognozase anterior si a comunicat ca pretul titeiului ar putea ajunge chiar la 90 dolari/baril, pe fondul diminuarii stocurilor.

Goldman Sachs a comunicat ca majorarea productiei cu 500.000 barili/zi incepand de la 1 noiembrie, hotarata saptamana trecuta de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), este insuficienta si a fost luata prea tarziu.

Citeste si:

Stocurile de titei din Statele Unite au scazut probabil si saptamana trecuta, mentinand tendinta din ultima luna, in contextul in care importurile s-au diminuat, arata un sondaj efectuat de Reuters in randul analistilor din industrie, inainte de publicarea datelor oficiale ce va avea loc miercuri.

Previziunile arata o scadere a stocurilor de titei cu 2 milioane de barili si o reducere a stocurilor de benzina cu 500.000 barili. Analistii estimeaza de asemenea ca stocurile de produse de rafinare, din care face parte si combustibilul folosit pentru incalzire, s-au redus cu 1,2 milioane barili, inainte de sezonul rece, care marcheaza cea mai mare cerere.

Desi pretul petrolului a crescut de patru ori din 2002, ajustat la inflatie ramane sub valoarea istorica de 90 dolari/baril, atinsa in timpul revolutiei din Iran din 1979.