Federal Reserve (Fed), sistemul american de banci centrale, a decis marti scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,5%, de la nivelul de 5,25%, intr-un efort de a proteja economia de criza din sectorul creditelor ipotecare si de turbulentele generate de aceasta.

Decizia Federal Open Market Committee, comitetul de politica monetara al Federal Reserve, a coborat rata dobanzii la imprumuturile pe o zi (overnight) la nivelul de 4,75%, cel mai mic nivel atins din mai 2006. Aceasta este prima scadere a dobanzii interbancare, principalul instrument prin care Fed influenteaza economia, facuta din iunie 2003 si, totodata, prima reducere cu 0,5% efectuata din noiembrie 2002.

Majoritatea jucatorilor din pietele financiare s-au asteptat ca Federal Reserve sa scada costurile imprumuturilor, dar parerile lor au fost impartite in legatura cu cuantumul cu care le va scadea comitetul de politica monetara.

Federal Reserve a coborat de asemenea rata de refinantare pentru imprumuturile directe acordate bancilor cu 0,5% pana la 5,25%.

Dolarul s-a depreciat ieri seara fata de euro pana la un nivel minim record, dupa ce Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a redus dobanda de politica monetara cu 0,5%, prima scadere a dobanzii cheie a Fed din ultimii patru ani, pentru a sustine cresterea economica a SUA, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Euro s-a tranzactionat in crestere cu 0,7% fata de dolar, pentru a atinge noua cotatie record de 1,3964 dolari/euro, fata de cea de 1,3885 inregistrata inainte de publicarea anuntului Federal Reserve.

Dolarul si-a mentinut castigurile fata de moneda japoneza si s-a tranzactionat la cotatia de 115,90 yeni/dolar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri