Recentele turbulente ale pietelor financiare, cauzate de criza creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii, a reprezentat primul test adevarat al sistemului financiar modern, a comentat agentia de rating Moody\'s.
Aceasta corectia a pietelor financiare, venita dupa cinci ani de incredere si dobanzi reduse, s-a transformat intr-o adevarata panica financiara din cauza sistemelor care au cunoscut o astfel de evolutie, functionand in baza convingerii ca lichiditatea va fi mereu disponibila. Aceste prejudecati au stat la baza unui sistem construit in mare parte pe imprumuturi, a precizat agentia de rating intr-un raport publicat miercuri.

"Sistemul financiar modern se bazeaza mult prea mult pe credinta ca lichiditatea va fi mereu disponibila, riscurile devin din ce in ce mai greu de localizat, iar sustinerea sistemului prim imprumuturi modifica amploarea dinamicii pietelor", a declarat Moody's, potrivit NewsIn.

"Veriga slaba" a sistemului financiar global este increderea, cea mai recenta criza reprezentand o ocazie de a invata lectii importante, asemanatoare cu cele aparute dupa evitarea falimentului fondului de hedgind Long-Term Capital Management in anul 1998, afirma Moody's.

Psihologia pietelor se poate schimba peste noapte, a avertizat agentia de rating.

In ciuda faptului ca bancile centrale pot stabiliza pietele prin injectii de capital in sistemul financiar, criza din aceasta vara a aratat ca este mult mai greu sa intaresti increderea in sistemul financiar non-bancar.

Bancile centrale sunt din ce in ce mai putin capabile a influenta comportamentul celor mai importanti actori de pe piata, precum fondurile de investitii, restabilirea stabilitatii devenind astfel din ce in ce mai dificila.

Cu cat pierderea increderii va fi mai mare, cu cat va fi mai dificil sa fie restabilita si riscurile de extindere a crizei cresc exponential, este de parere Moody's.

Agentia a oferit exemplul grupului bancar britanic Northern Rock, care a anuntat saptamana trecuta ca a beneficiat de un imprumut de urgenta din partea bancii centrale a Marii Britanii, din cauza greutatilor pe care le intampina in a face rost de fonduri.

Pierderea increderii a facut ca clientii Northern Rock sa astepte zile intregi in fata agentiilor bancii pentru a retrage fondurile depuse, in ciuda asigurarilor venite din partea autoritatilor guvernamentale, care au afirmat ca economiile acestora sunt in siguranta si ca firma este solventa.

Confruntate cu un dezastru al pietelor financiare, obiectivul pe termen lung al bancilor centrale, acela de a mentine stabilitatea preturilor, va deveni secundar, pe primul plan fiind stabilitatea financiara, afirma Moody's.

Sistemul financiar modern este construit in mare parte pe imprumuturi si poate exista numai daca piata beneficiaza de un nivel ridicat al lichiditatii, este de parere agentia de rating.

"Panica elimina aceasta convingere, iar increderea poate fi intarita doar prin interventia autoritatilor, care trebuie sa se asigure ca principalii actori de pe piata, bancari sau non-bancari, nu vor da faliment, generand astfel o criza sistemica", afirma Moody's.

Una dintre principalele consecinte ale acestei crize va fi existenta unei presiuni sporite din partea autoritatilor de reglementare si a pietei pentru sporirea transparentei a instrumentelor financiare structurate.

"Unul din modurile de a privi aceasta criza este de a spune ca extinderea si dezvoltarea sistemelor financiare a depasit posibilitatile resurselor de informatii ale sistemului, si cand acest lucru apare, se agraveaza asimetriile informationale", precizeaza Moody's.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri