Preturile de consum din piata americana s-au ieftinit in luna august, ca urmare a scaderii costurilor cu energia, aceasta fiind prima temperare a inflatiei din octombrie pana in prezent, potrivit departamentului american al muncii. Inflatia de baza ("core"), din al carei calcul au fost excluse preturile volatile ale energiei si alimentelor, s-a accentuat potrivit steptarilor.

"Aceste statistici sunt o veste buna in contextul in care Federal Reserve a scazut dobanda de politica monetara, deoarece sustin aceasta decizie", a declarat pentru Reuters Richard Huber, economist la A.G. Edwards and Sons.

Inflatia este urmarita atent de banca centrala americana, care a scazut marti dobanda cheie cu 0,5% pana la 4,75%, ca sa protejeze economia de problemele din sectorul imobiliar, dar a avertizat ca monitorizeaza presiunile inflationiste.

Inflatia "core" s-a accentuat cu 0,2% in august, in conformitate cu asteptarile si cu evolutia din iulie, a mai anuntat departamentul muncii.

Citeste si:

"Inflatia de baza s-a situat in august la un nivel scazut de 0,2%, ceea ce va contribui la temperarea ingrijorarii legate de faptul ca Federal Reserve a riscat in ceea ce priveste obiectivele inflationiste in decizia de scadere a dobanzii cheie cu 0,5%", a spus un strateg de la RBS Greenwich Capital, Alan Ruskin, citat de Reuters.

"Aceste statistici sustin credibilitatea presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke", a mai spus Ruskin.

Preturile energiei cu scazut in august cu 3,2%, cel mai mult din octombrie, in timp ce preturile alimentelor au urcat cu 0,4%, mai ales din cauza scumpirii produselor lactate.

Ritmul constructiilor de case noi a scazut cu 2,6% in august, pana la cel mai mic nivel al ultimilor 12 ani, in timp ce eliberarea de permise de constructii, un semnal referitor la viitoarele constructii, s-a temperat si aceasta pana la un nivel care nu a mai fost inregistrat din 1995.