Preturile de consum din SUA au scazut cu 0,1% in august, iar ritmul constructiilor de case noi a scazut pana la un minim al ultimilor 12 ani, potrivit statisticilor publicate miercuri, care accentueaza ingrijorarile legate de perspectivele macroeconomice ale SUA, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Preturile de consum din piata americana s-au ieftinit in luna august, ca urmare a scaderii costurilor cu energia, aceasta fiind prima temperare a inflatiei din octombrie pana in prezent, potrivit departamentului american al muncii. Inflatia de baza ("core"), din al carei calcul au fost excluse preturile volatile ale energiei si alimentelor, s-a accentuat potrivit steptarilor.

"Aceste statistici sunt o veste buna in contextul in care Federal Reserve a scazut dobanda de politica monetara, deoarece sustin aceasta decizie", a declarat pentru Reuters Richard Huber, economist la A.G. Edwards and Sons.

Inflatia este urmarita atent de banca centrala americana, care a scazut marti dobanda cheie cu 0,5% pana la 4,75%, ca sa protejeze economia de problemele din sectorul imobiliar, dar a avertizat ca monitorizeaza presiunile inflationiste.

Inflatia "core" s-a accentuat cu 0,2% in august, in conformitate cu asteptarile si cu evolutia din iulie, a mai anuntat departamentul muncii.

"Inflatia de baza s-a situat in august la un nivel scazut de 0,2%, ceea ce va contribui la temperarea ingrijorarii legate de faptul ca Federal Reserve a riscat in ceea ce priveste obiectivele inflationiste in decizia de scadere a dobanzii cheie cu 0,5%", a spus un strateg de la RBS Greenwich Capital, Alan Ruskin, citat de Reuters.

"Aceste statistici sustin credibilitatea presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke", a mai spus Ruskin.

Preturile energiei cu scazut in august cu 3,2%, cel mai mult din octombrie, in timp ce preturile alimentelor au urcat cu 0,4%, mai ales din cauza scumpirii produselor lactate.

Ritmul constructiilor de case noi a scazut cu 2,6% in august, pana la cel mai mic nivel al ultimilor 12 ani, in timp ce eliberarea de permise de constructii, un semnal referitor la viitoarele constructii, s-a temperat si aceasta pana la un nivel care nu a mai fost inregistrat din 1995.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Primăria Romei va amenda cu până la 500 euro pe cei care aruncă măşti pe stradă
Setari Cookie-uri