Retailerii din Statele Unite ar putea inregistra cea mai slaba crestere din ultimii cinci ani a vanzarilor de sarbatori, cauza principala fiind scaderea pietei ipotecare si a creditelor, declara National Retail Federation (NRF), conform Bloomberg.
In perioada noiembrie-decembrie, analistii NRF estimeaza o crestere de doar 4% pana la 474,5 miliarde de dolari, in conditiile in care anul trecut vanzarile au crescut, in aceeasi perioada, cu 4,6%. Explicatia este simpla: consumatorii, amenintati de plati ipotecare mai ridicate sau imprumuturi mai mici pe o piata ipotecara in scadere, vor avea tot mai putine disponibilitati banesti pentru a le cheltui dupa bunul plac.

Cheltuielile zilnice ridicate au majorat deja costurile unor produse ca laptele sau benzina. Temandu-se ca aceasta criza ipotecara sa nu ia o amploare si mai mare, Federal Reserve a coborat rata dobanzii pentru prima data in ultimii patru ani la 4,75%. “Cred ca vanzarile din acest sezon vor fi modeste”, a declarat Patricia Edwards, consultant managerial la Wentworth, Hauser & Violich, companie care detine active de 9,6 miliarde de dolari, incluzand actiuni la Wal-Mart si Nordstrom.

Previziunile NRFse bazeaza pe datele furnizate de Departamentul de Comert al Statelor Unite, excluzand vanzarile dealerilor auto, statiilor de benzina si restaurantelor. In ianuarie, NRF a estimat o crestere totala de 4,7% pe retail pentru 2007. “Consumatorii sunt presati de costurile mari cu incalzirea si alimentatia. Aceasta va afecta cu siguranta vanzarile de electrocasnice si mobila”, este de parere Rosalind Wells, consultant economic la NRF, referindu-se si la criza ipotecara din Statele Unite.

Cresterea estimata, de doar 4%, este cea mai mica din ultimii cinci ani, in 2002 inregistrandu-se o majorare a vanzarilor de numai 1,3%, potrivit datelor NRF. Chiar si asa, retailerii se astepta totusi la nebunia cumparaturilor de sarbatori, chiar daca consolele si jocurile video vor fi inlocuite probabil de lumanarile parfumate, dupa cum declara Edwards. “Chiar si cu imensa presiune resimtita de consumatori, acestia vor cheltui, ca de obicei, in perioada sarbatorilor. Nu poti renunta la cumparaturi, asa cum nu poti amana Craciunul si cadourile pana in februarie”, conchide Edwards.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri