Depasirea pragului cheie de 1,40 dolari de catre euro in prima parte sedintei de joi de pe piata europeana a atras aprecierea puternica a euro, care a continuat si pe piata valutara new-yorkeza. De asemenea, euro a depasit si nivelul de 70 de pence fata de lira sterlina, pentru prima data in ultimul an si jumatate. Dolarul canadian a ajuns, pentru scurt timp, la paritate fata de dolarul american, sustinut de pretul ridicat al marfurilor, de starea buna a economiei Canadei si de temerile privind o temperare a cresterii economice in SUA.

Comentariile presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, au avut un impact limitat asupra investitorilor din piata valutara, mai scrie Reuters. "Dupa reducerea dobanzilor de marti, dolarul a capatat o tendinta de depreciere", a spus directorul de cercetare de la Action Economics din Tampa, Florida, Ron Simpson, citat de Reuters. Banca centrala americana a redus, marti, ratele dobanzilor, cu 0,5%, pana la 4,75%, pentru a proteja economia de o adancire a crizei din piata creditelor.

La mijlocul sedintei pietei valutare de la New York, moneda euro a urcat la un nivel record de 1,4087 dolari, inainte sa piarda din avans si sa se tranzactioneze la nivelul de 1,4096 dolari, pastrand 0,8% din castig fata de seara precedenta. Dolarul s-a depreciat cu 1,2% fata de moneda japoneza, pana la 114,53 yeni.

Dolarul a atins, joi, cel mai jos nivel al ultimilor 15 ani fata de un cos format din principalele sase valute, de 78,538 puncte. Scaderea monedei americane sub pragul de 78,190 unitati ar marca o depreciere record a dolarului.