Fostul presedinte al Federal Reserve, banca centrala americana, Alan Greenspan, a criticat agentiile de rating financiar, estimand pentru presa germana ca acestea sunt in parte responsabile de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii

"Cauzele problemelor actuale rezida in faptul ca oamenii au crezut ca agentiile de rating stiu ce fac. Insa acestea nu s-au dovedit a fi pricepute", a declarat Greenspan pentru cotidianul Frankfurter Sonntagszeitung.

"Momentan clientii nu se mai bazeaza pe ratingurile acestor agentii, care vor pierde o buna parte din cota lor de piata", a adaugat acesta.

Fostul presedinte al Fed estimeaza insa ca autoritatile de reglementare nu mai trebuie sa intervina, piata "autoreglandu-se".

Greenspan se asteapta ca preturile de pe piata imobiliara americana sa scada in continuare, lucru ce va avea consecinte negative asupra consumului, conform AFP, citat de NewsIn.

Oficialul american este de parere ca criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc este un caz clasic in care piata a fost acaparata de nesiguranta.

"Daca ar exista un indice care sa masoare frica de pe piata, acesta ar fi mult mai util decat modelele economice sofisticate", a subliniat responsabilul american, citat de AFP.

"Exista in continuare perioade in care pietele sunt caracterizate fie prin entuziasm debordant, fie prin teama investitorilor", a explicat Greenspan.

Alan Greenspan, supranumit "Oracolul" de unii actori ai lumii financiare, si-a parasit functia la conducerea Federal Reserve la inceputul anului 2006, dupa 18 ani de activitate, dar de atunci a intervenit public de mai multe ori, pana pe punctul de a-l eclipsa uneori pe succesorul sau la Fed, Ben Bernanke, ceea ce i-a atras critici in legatura cu omniprezenta sa. In prezent conduce o companie privata si este consilier al premierului britanic Gordon Brown.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cum a preluat China controlul unei părți importante din Portul Constanța
Setari Cookie-uri