"Cauzele problemelor actuale rezida in faptul ca oamenii au crezut ca agentiile de rating stiu ce fac. Insa acestea nu s-au dovedit a fi pricepute", a declarat Greenspan pentru cotidianul Frankfurter Sonntagszeitung.

"Momentan clientii nu se mai bazeaza pe ratingurile acestor agentii, care vor pierde o buna parte din cota lor de piata", a adaugat acesta.

Fostul presedinte al Fed estimeaza insa ca autoritatile de reglementare nu mai trebuie sa intervina, piata "autoreglandu-se".

Greenspan se asteapta ca preturile de pe piata imobiliara americana sa scada in continuare, lucru ce va avea consecinte negative asupra consumului, conform AFP, citat de NewsIn.

Citeste si:

Oficialul american este de parere ca criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc este un caz clasic in care piata a fost acaparata de nesiguranta.

"Daca ar exista un indice care sa masoare frica de pe piata, acesta ar fi mult mai util decat modelele economice sofisticate", a subliniat responsabilul american, citat de AFP.

"Exista in continuare perioade in care pietele sunt caracterizate fie prin entuziasm debordant, fie prin teama investitorilor", a explicat Greenspan.

Alan Greenspan, supranumit "Oracolul" de unii actori ai lumii financiare, si-a parasit functia la conducerea Federal Reserve la inceputul anului 2006, dupa 18 ani de activitate, dar de atunci a intervenit public de mai multe ori, pana pe punctul de a-l eclipsa uneori pe succesorul sau la Fed, Ben Bernanke, ceea ce i-a atras critici in legatura cu omniprezenta sa. In prezent conduce o companie privata si este consilier al premierului britanic Gordon Brown.