Oferta facuta de OMV companiei MOL, prin care austriecii doresc sa dea 32.000 de forinti pentru o actiune a companiei din Ungaria, subestimeaza capacitatea si perspectivele MOL si va genera diminuarea valorii companiei
Grupul austriac OMV a anuntat marti ca este pregatit sa faca o oferta de 32.000 forinti (180,5 dolari) pe actiune companiei petroliere ungare MOL. Reprezentantii companiei din Ungaria precizeaza ca au luat nota de aceasta intentie, pe care nu o considera o oferta finala destinata actionarilor MOL.

MOL subliniaza ca nu va lua in calcul abordarea OMV si nu va intra intr-un dialog cu austriecii pentru a discuta oferta propusa.

"In opinia noasta, abordarea OMV subestimeaza in mod substantial capacitatea si perspectivele companiei MOL si va genera diminuarea valorii companiei", spun reprezentantii MOL.

Acestia au aratat ca, desi OMV estimeaza costuri de 400 milioane euro pe an, compania austriaca ignora atat pierderile rezultate dintr-o astfel de fuziune, cat si scaderea valorii de piata a MOL, din cauza programului de disponibilizari care ar fi solicitat de autoritatile anti-trust.

“Anuntul de astazi (marti - n.r.) al OMV nu contine nicio informatie noua fata de oferta lor anterioara, deja respinsa de Consiliul de Administratie MOL, cu exceptia faptului ca OMV nu poate prelua controlul asupra MOL. Informatiile nou-difuzate corespund strategiei de comunicare unilaterala si ostila a OMV de pana acum. MOL are oportunitati de crestere foarte bune ca si companie independenta si, la fel ca inainte, nu vedem de ce am studia o oferta restrictiva, care nu ofera beneficii nici actionariatului nostru, nici altor persoane care sunt interesate de compania MOL", a declarat vicepresedintele MOL pentru comunicare, Szabolcs Ferencz.

Grupul austriac OMV a anuntat marti ca este pregatit sa faca o oferta de 32.000 forinti (180,5 dolari) pe actiune companiei petroliere ungare MOL, care a precizat in repetate randuri ca nu agreeaza o fuziune cu firma austriaca.

OMV este implicat intr-o lupta cu grupul ungar inca de cand a anuntat in iunie ca si-a dublat participatia detinuta din MOL, pana la 18,6%.

OMV a precizat ca va fuziona cu grupul ungar doar daca consiliul de administratie al MOL ar accepta acest lucru, iar compania ungara a lansat un program agresiv de rascumparare de actiuni, pentru a-si consolida pozitia.

OMV, care a anuntat marti ca participatia pe care o detine din MOL se ridica la 20,2%, a reiterat invitatia catre membrii consiliului de administratie al MOL privind "negocieri constructive", precizand ca doreste eliminarea restictiilor legate de nivelul drepturilor de vot. "Acest pret este cu 43,6% mai mare decat cotatia titlurilor MOL la data de 21 mai, de 22.290 forinti pe actiune, inainte de demararea investitiilor speculative in capitalul MOL, si cu 18,7% mai mare decat cotatia actiunilor companiei ungare la inchiderea sedintei de luni", a sustine OMV intr-un comunicat.

In plus, OMV este pregatit sa acopere 25% din suma oferita cu actiuni OMV, adaugand ca oferta are drept conditie principala obtinerea controlului a 50% din drepturile de vot in cadrul consiliului de administratie al MOL si aprobarea din partea autoritatilor antimonopol ale Uniunii Europene.

OMV a contactat grupul MOL in luna iunie cu o oferta de fuziune, la scurt timp dupa ce a majorat de la 8,6% pana la 18,6% participatia detinuta la compania ungara, a carei capitalizare de piata se ridica la 15 miliarde dolari. OMV a precizat ca aceasta oferta a fost una amicala, insa guvernul ungar a considerat acesta operatiune drept una cu caracter ostil, scopul adevarat fiind o preluare.

MOL a semnat un acord cu grupul ceh CEZ prin care acesta din urma va prelua o participatie de 10% din MOL, miscare menita a pune obstacole in calea companiei austriece.

MOL s-a privatizat in totalitate in 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa Centrala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri