Statele industrializate ar trebui sa mentina lucratorii varstnici in activitate chiar dupa varsta pensionarii, pentru a contracara riscurile legate de un deficit al mainii de lucru calificate si costurile mari ale activitatii lucrative, reiese dintr-un studiu publicat marti in SUA
Statele industrializate ar trebui sa mentina lucratorii varstnici in activitate chiar dupa varsta pensionarii, pentru a contracara riscurile legate de un deficit al mainii de lucru calificate si costurile mari ale activitatii lucrative, reiese dintr-un studiu publicat marti in SUA, conform AFP.

Acest studiu, realizat de Asociatia Americana a Pensionarilor (AARP), estimeaza ca pana in 2016, 39% din populatia statelor membre ale grupului informal G7 al celor mai industrializate state va fi in varsta de 50 de ani sau peste, fata de doar 30% in urma cu 20 de ani.

In aceeasi perioada, raportul persoanelor intre 15 si 49 de ani active in campul muncii va scadea de la 51% pana la 45%, afirma studiul.

"Anumite companii risca sa piarda pe termen mediu un numar mare de lucratori calificati, experimenti, ce se apropie de varsta pensionarii", a afirma studiul, efectuat de institutul Towers Perrin, potrivit NewsIn.

Costrurile activitatii lucrative au crescut, din cauza concurentei intre companiile care ofera salarii din ce in ce mai mari pentru a atrage lucratorii calificati, al caror numar se reduce constant.

Angajatorii ar putea evita aceasta criza "incurajandu-i pe cei care trec de varsta de 50 de ani sa ramana o perioada suplimentara in campul muncii", afirma acest studiu.

Acest lucru nu ar fi atat de dificil avand in vedere ca in statele membre ale G7 (Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Japonia si Statele Unite ale Americii), lucratorii calificati ce se apropie de varsta pensionarii doresc sa mai lucreze cel putin inca cinci in ani plus peste plafonul stabilit, conform unui sondaj efectuat asupra unui numar de 8.200 persoane din aceste state.

Insa 60% dintre lucratororii in varsta au confirmat ca s-au confruntat cu atitudini discriminatorii din cauza varstei si 40% au estimat ca angajatorii s-au declarat reticenti in ceea ce priveste angajarea unor lucratori ce se apropie de varsta pensionarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri