Consortiul bancar condus de Royal Bank of Scotland a anuntat dublarea participatiei detinute din banca olandeza ABN Amro, pana la putin peste 8%, reducand costul unei eventuale preluari cu aproximativ 1%, a anuntat miercuri cotidianul Financial Times (FT), citat de NewsIn.

Acest consortiul, din care mai fac parte grupurile Fortis (Belgia-Olanda) si Santander (Spania) au achizitionat o participatie de peste 4% din pachetul de actiuni al ABN Amro, pe langa cel de 4% detinut deja, printr-o serie de tranzactii cu produse derivate, afirma FT.

Consortiul incearca sa achizitioneze banca olandeza si ofera la aproximativ 37,76 euro pe actiune, in timp ce oferta rivala a grupului bancar britanic Barclays se ridica la doar 31 euro pe actiune.

Preluarea bancii ABN Amro de catre oricare dintre cei doi rivali ar reprezenta cea mai mare preluare bancara din istorie.

Cotatia titlurilor ABN Amro se ridica la 36,7 euro pe actiune la inchiderea sedintei de tranzactionare de marti. Prin aceasta majorare a detinerii, consortiul ar fi redus pretul de achizitie al bancii olandeze cu aproximativ 600-700 milioane euro (844,7 milioane - 985,5 milioane dolari), sau aproximativ 1% din valoarea totala a ofertei, apreciaza cotidianul Financial Times.

Oferta facuta de Barclays este compusa in proportie de 58% din actiuni, iar valoarea ofertei a scazut cu 6,5 miliarde euro in ultimele doua luni, titlurile Barclays depreciindu-se cu aproximativ 18% din cauza ingrijorarilor legate de posibilitatea ca criza creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii sa afecteze actiunile bancii.

ABN a sustinut initial grupul Barclays atunci cand a anuntat acordul privind fuziunea cu banca britanica, in luna aprilie. Insa ABN Amro si-a retras recomandarea chiar dupa ce Barclays a imbunatatit oferta de preluare, oferind o suma mai mare in numerar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si