Scumpirea alimentelor va accentua inflatia din Ungaria in urmatoarele trimestre, insa, per ansamblu, cresterea preturilor se va tempera in septembrie, ca urmare a efectului de baza, a anuntat ministerul de finante ungar intr-un raport despre aderarea la zona euro, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Piata se asteapta ca preturile alimentelor sa creasca cu aproximativ 10%, in urmatoarele doua sau trei trimestre, ca urmare a secetei si a scumpirii marfurilor la nivel mondial, ceea ce ar putea determina o accelerare a inflatiei cu 0,2-0,3%.

Estimarile prevad, insa, ca inflatia se va tempera in septembrie pana la aproximativ 6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 8,3% in august, ca efect al cresterii preturilor din toamna trecuta, provocate de majorarea taxelor si de reducerea subventiilor, facute cu scopul de a diminua deficitul bugetar.

Versiunea actualizata, joi, a planului de aderare a Ungariei la zona euro prevede mentinerea majoritatii previziunilor macroeconomice recente, cu exceptia cresterii economice pentru 2008, a carei estimare a fost modificata de la 2,6% la 2,8%. A fost modificata, de asemenea, previziunea din aprilie a deficitului bugetar pentru 2007, de la 6,6%, la 6,4%.

Ungaria se asteapta sa adere la zona euro intre 2011 si 2013, a spus primul ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, la inceputul acestei luni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cresterea preturilor s-a temperat. Rata inflatiei a ramas la 4,1%